Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χάνει την αίγλη της σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου…..

 Χάνει την αίγλη της σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου…..
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα στην Κύπρο με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που καταδεικνύουν ότι πολιτικό και τραπεζικό σύστημα σε κάποιο βαθμό περιθωριοποιεί την Κεντρική Τράπεζα.

Με αφορμή την υποβάθμιση της Οικονομίας από την Moody’s που έπληξε το κόστος δανεισμού, τις αποδόσεις των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα υπό τον Αθ. Ορφανίδη άσκησε κριτική στην Κυπριακή Κυβέρνηση για ολιγωρία.
Η κριτική αυτή σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν τα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου αποτέλεσε αφορμή ώστε παρασκηνιακώς και να ασκηθούν πιέσεις στον Κεντρικό Τραπεζίτη και ταυτόχρονα να υπάρξει δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του.
Αν και σε πολιτικό επίπεδο είναι εύλογο να υπάρχουν κόντρες καθώς κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει από μια πιο συντηρητική πλευρά την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας σε τραπεζικό επίπεδο επίσης συμβαίνουν αξιοπερίεργα πράγματα.
Λίγο πριν την ανακοίνωση του μερίσματος της τράπεζας Κύπρου ο Κεντρικός Τραπεζίτης προχώρησε σε συστάσεις στις Κυπριακές τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 0,03 ευρώ και μαζί με το προμέρισμα 0,09 ευρώ, ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει σύντομα και η Marfin Popular Bank η οποία εξετάζει την διανομή υψηλού μερίσματος προς τους μετόχους της…
Δηλαδή ο Κεντρικός Τραπεζίτης συστήνει οι τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα και οι Κυπριακές τράπεζες…απλά διανείμουν.
Είναι προφανές άδειασμα στον Κεντρικό Τραπεζίτη ή αδιαφορίας.
Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν παρασκηνιακώς συστάσεις στις τράπεζες ή υπήρξαν επαφές για το ζήτημα αυτό αλλά προφανώς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα η Κεντρική Τράπεζα όταν συστήνει στις τράπεζες που εποπτεύει να μην διανείμουν μέρισμα… και αυτές στον αντίποδα να διανείμουν και μάλιστα υψηλό μέρισμα.
Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αρχίζει να ξεθωριάζει, αρχίζει να χάνει την αίγλη της.
Όμως ο καιρός γαρ εγγύς όπου θα συμβούν πολλά και ενδιαφέροντα….στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης