Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα αίτια του αδιεξόδου - Που διαφώνησαν ΕΕ και ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα – Schaeuble: Προειδοποιεί για κίνδυνο εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα - Πηγή διαμάχης η παράταση του στόχου για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2022

tags :
Τα αίτια του αδιεξόδου - Που διαφώνησαν ΕΕ και ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα – Schaeuble: Προειδοποιεί για κίνδυνο εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -  Πηγή διαμάχης η παράταση του στόχου για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2022
(upd) Στις διαφωνίες που υπάρχουν τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο αποδίδεται η μη επίτευξη συμφωνίας για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προειδοποιεί ο Schaeuble.

Διαρροές αναφέρουν ότι μία από τις κύριες διαφωνίες των Ευρωπαίων σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble,  ήταν το αν ο στόχος για την επίτευξη του 120% του ΑΕΠ στο ελληνικό χρέος θα τεθεί το 2020 ή το 2022.
Ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυμος ακόμη και για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το ποσό των 9 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια, ή να χρηματοδοτηθούν οι επαναγορές ομολόγων από τον μηχανισμό EFSF.
Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η τρύπα ύψους 14 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά έως το 2014.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών υποστήριξαν ότι υπήρχαν μόνο «τεχνικές» διαφορές στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο καταγράφηκε έλλειψη συμφωνίας σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, στο κατά πόσο ο επίσημος τομέας θα πρέπει να δεσμευτεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2014 ή αν θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό έως και το 2015. Επίσης, παρέμειναν διχασμένοι για το εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχθούν ένα «κούρεμα» στα διμερή δάνεια των 53 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
«Δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε σύγκλιση για τη διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπάρχει ακόμη κενό μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επιμένει σε κάποιου είδους διαγραφή του χρέους του επισήμου τομέα, το οποίο δεν θα δεχθεί η Ευρωζώνη» ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων, ενώ έτερος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι διαφωνίες δεν είναι μόνο μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά και εντός της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, κράτη-μέλη της Ευρωζώνης διατύπωσαν ενστάσεις σε διαφορετικά σημεία ενός πολύ περίπλοκου πακέτου που στόχο έχει να βρει τη χρηματοδότηση για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας. «Στο τέλος, απλώς δεν έγινε αποδεκτό για διάφορους λόγους σε αρκετές χώρες», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως επισημάνθηκε το Eurogroup βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για κάποια θέματα, όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με βάση το πρώτο πακέτο διάσωσης, για το σχήμα επαναγοράς του χρέους αλλά και για τα κέρδη που καταγράφει η ΕΚΤ από τη συμμετοχή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.\

(Πρώτη ενημέρωση: 09:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης