Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξετάζουν την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών οι ξένοι εφόσον ….συγχωνευθούν…. – Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο…

Εξετάζουν την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών οι ξένοι εφόσον ….συγχωνευθούν…. – Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο…
Σαφή μηνύματα που δελεάζουν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών λαμβάνουν από εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων.
«Αν αποκτήσετε μέγεθος μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα ή να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Για repos δηλαδή για διατραπεζικές διασυνοριακές συναλλαγές ίσως ακόμη δεν είναι η ώρα αλλά για αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιακά δάνεια προφανώς οι συνθήκες είναι καλύτερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική μεσούσης της μεγαλύτερης κρίσης αποφάσισε να υλοποιήσει κεφαλαιακή ενίσχυση 1,8 ή συνολικά 2,8 δις ευρώ μαζί με την Finansbank και βρήκε θετική ανταπόκριση από τους μετόχους.
Οι παροτρύνσεις των ξένων αρχίζουν να αντιμετωπίζονται ως δέλεαρ για τους έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι κατανοούν ότι πρέπει ή μπορούν να υλοποιήσουν κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσα από μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα.
Το μείζον ερώτημα είναι ποια σχήματα μπορεί να πρωταγωνιστήσουν στο εγγύς μέλλον στον τραπεζικό κλάδο.
Με βάση πληροφορίες 4 τράπεζες συνομιλούν.
Περισσότερο η Marfin Popular Bank και η Πειραιώς και δευτερευόντως η Alpha bank με την Eurobank.
Μεταξύ των τραπεζών Marfin και Πειραιώς συνέργιες υπάρχουν.
Το σχήμα αυτό θα εμφάνιζε ενεργητικό λίγο πάνω από 100 δις ευρώ και συνέργιες σε επίπεδο κερδοφορίας περί τα 300 εκατ ευρώ τον χρόνο δηλαδή κέρδη υψηλότερα από ότι επιτυγχάνουν και οι δύο τράπεζες μαζί.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί και είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να διαφανεί αν προχωράει ή όχι ένα deal μεταξύ της Πειραιώς και της Marfin.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τραπεζική αγορά περιμένει εκείνο το deal που θα κινητοποιήσει τις τράπεζες και θα συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη.
Ένα deal Marfin με Πειραιώς θα προέτρεπε τις διοικήσεις της Alpha και της Eurobank να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και ενδεχομένως να αποφασίσουν μια στρατηγική συνεργασία.
Σε ένα σύνθετο πάζλ δεν μπορεί προφανώς να μην προσμετρηθεί με κυρίαρχο ρόλο η Εθνική η οποία ούσα κεφαλαιακά ενδυναμωμένη δεν θα θέλει να χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος όποιος κάνει την αρχή θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.
Ο καιρός πλησιάζει, ο καιρός γαρ εγγύς όπου θα σημειωθούν ουσιαστικές τραπεζικές εξελίξεις…..


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης