Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, Τρόικα και ΤτΕ, αποφάσισαν να είναι 4 αλλά έγιναν 3 – Προς αναζήτηση ακόμη μιας συστημικής τράπεζας, το ΤΤ, συγχώνευση μικρών ή κάποιο άλλο σχήμα;

 Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, Τρόικα και ΤτΕ, αποφάσισαν να είναι 4 αλλά έγιναν 3 – Προς αναζήτηση ακόμη μιας συστημικής τράπεζας, το ΤΤ, συγχώνευση μικρών ή κάποιο άλλο σχήμα;
Η Τρόικα και βεβαίως η Τράπεζα της Ελλάδος συναποφάσισαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες.
Η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς.
Οι ραγδαίες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη άλλαξαν πλήρως τα δεδομένα και οι συγχωνεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μείωσαν τις συστημικές τράπεζες από 4 σε 3.

Η Eurobank εξαγοράστηκε από την Εθνική τράπεζα μετά από συμφωνία που επήλθε μεταξύ Λάτση του βασικού μετόχου της Eurobank και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι συστημικές τράπεζες έμειναν 3 ενώ είχε προαποφασιστεί ότι θα είναι 4.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι θα μείνει η 4η θέση μεταξύ των συστημικών τραπεζών ορφανή ή θα προκύψει κάποιο σχήμα που θα αποκτήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος βιωσιμότητα και θα καταλάβει την 4η θέση;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αποτιμηθούν αξιολογηθούν οι εναπομείνασες τραπεζικές δυνάμεις.
Έχει μείνει το ΤΤ και οι μικρές τράπεζες.
Άρα ή το ΤΤ με κάποιο τρόπο ή η μικρές τράπεζες συγχωνευόμενες μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν ρόλο βιωσιμότητας.
Το ΤΤ έχει προαποφασιστεί να πωληθεί στην Νέα Εθνική τράπεζα ως bonus στο deal Εθνικής με Eurobank.
Αλλά και πάλι υπό όρους θα μπορούσε να αποκτήσει την βούλα της βιωσιμότητας αν λαμβανόταν πολιτική απόφαση.
Στις μικρές τράπεζες κλειδί των εξελίξεων θα είναι η Attica bank που σχεδιάζει αμκ 200 εκατ και ομολογιακό μετατρέψιμο 200 εκατ δηλαδή συνολικά θα αντλήσει 400 εκατ ευρώ και η Probank η οποία επιχειρεί με ίδια μέσα να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω ομολογιακών που έλαβαν εκ νέου 3 παράταση καθώς ακόμη δεν έχουν καλυφθεί.
Είναι προφανές ότι για να αποκτήσει το group των 3 συστημικών τραπεζών και 4ο μέλος απαιτείται προφανέστατα η έγκριση της ΤτΕ αλλά κυρίως η αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα που θα επιδείξουν το ΤΤ και οι μικρές τράπεζες.
Αν οι μικρές τράπεζες καταφέρουν να συγχωνευθούν – εντάσσοντας και την νέα Proton – που θέλει να πουλήσει το ΤΧΣ ίσως να δημιουργήσουν το νέο συστημικό πόλο.
Για το ΤΤ θα πρέπει να παρθεί κυρίως πολιτική απόφαση καθώς τόσο η ΤτΕ όσο και το ΥΠΟΙΚ έχουν χαρακτηρίσει το ΤΤ μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης