Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανακοινώνονται η κατάργηση 14ου και 13ου μισθού και ο μηχανισμός στήριξης - Στο τραπέζι το haircut; Επιπλέον 10 δισ. από ΔΝΤ; Παρέμβαση ΕΚΤ

Ανακοινώνονται η κατάργηση 14ου και 13ου μισθού και ο μηχανισμός στήριξης - Στο τραπέζι το haircut; Επιπλέον 10 δισ. από  ΔΝΤ; Παρέμβαση ΕΚΤ
Νέο σκληρό πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ώρα ίσως την Πέμπτη ή την Παρασκευή.   Παράλληλα θα ανακοινωθεί άμεσα με σημαντικές λεπτομέρειες ο μηχανισμός  οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Το κείμενο που έχει συνταχθεί απαριθμεί περίπου 2000 σελίδες και προσδιορίζει όρους και προϋποθέσεις.
Πάντως παρά τις διαψεύσεις στο τραπέζι βρίσκεται τόσο το τεχνικό default ή ακόμη και το haircut στο χρέος και προφανώς θα αποτελέσει το καταλύτη για το μέλλον της οικονομικής ζωής της Ελλάδος. Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προφανώς και δεν αποτελεί εύκολη λύση καθώς θα έχει σοβαρές παρενέργειες μεσοπρόθεσμα στην Ελλάδα αλλά εξετάζεται στην κυβέρνηση ως έσχατη λύση..
Μια σημαντική λεπτομέρεια τεχνικό default σημαίνει χρονική μετάθεση της αποπληρωμής και haircut σημαίνει απομείωση του χρέους. Ωστόσο ευρωπαίοι πολιτικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται τέτοιο θέμα αναφέρουν τόσο ο Ρόμπει της ΕΕ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ φήμες κυκλοφορούν στην αγορά αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή του στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, κοινώς δηλαδή να συνεισφέρει περισσότερα κεφάλαια για το δανεισμό της χώρας. Μάλιστα πιθανό θεωρείται το επιπλέον ποσό των 5-10 δισ. ευρώ. Παράλληλα φημολογείται ότι θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να στηρίξει τα ομόλογα της Ελλάδος και της Πορτογαλίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποιώντας δραματικούς ότι η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει θα ανακοινώσει νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα αφορούν με βάση ενδείξεις κατάργηση της 14 ου και 13 ου μισθού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κατάργηση περίπου όλων των επιδομάτων.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ακόμη σκληρότερα μέτρα όπως μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ριζικές συγχωνεύσεις.
Όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης
Με βάση πληροφορίες στις λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται
1)Χρόνος η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από το πακέτο στήριξης για τα επόμενα 3 χρόνια. Κατά την παρουσίαση θα αναφερθεί πόα χρήματα αντιστοιχούν σε κάθε χρονιά.
2)Το επιτόκιο το οποίο τελικά θα είναι σταθερό και για την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλαδή 5%. Σημειώνεται ότι στα 3 χρόνια η Ελλάδα πληρώνει 9,5% περίπου.
3)Θα αναφερθούν λεπτομέρειες για τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. Π.χ. η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 8,7 δις ευρώ μέσω της KFW  κ.α.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ότι δεν τίθεται «κανένα θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας, ανακοινώνοντας επίσης ότι συγκάλεσε σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας την 10η Μαΐου.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ «συνεχίζονται», είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ-Ιαπωνίας.
«Βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε, επαναλαμβάνοντας μια άποψη που έχουν διατυπώσει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.
«Επιβεβαιώνω ότι έχω την πρόθεση να συγκαλέσω σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περί την 10η Μαΐου», είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.
Έτοιμη να ξεπεράσει τους δισταγμούς του παρελθόντος για την βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς κάθε μέρα που περνάει η κρίση γιγαντώνεται, εμφανίζεται η Γερμανία που είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα μας. «Πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε το σχέδιο διάσωσης ... και έτσι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει," τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt». «Πιεζόμαστε για γρήγορες αποφάσεις", είπε.  
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μια "κρίσιμη" προθεσμία στις 19 Μαΐου οπότε έχει να εξοφλήσει 9 δις. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες σε οφειλές. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στηλίτευσε επίσης την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα από τη Standard & Poors, η οποία σημαίνει ότι ορισμένες κατηγορίες επενδυτών, όπως τα ταμεία συντάξεων του εξωτερικού δεν θα είναι μπορούν πλέον να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Η κίνηση "δεν αντιστοιχεί με τα πραγματικά δεδομένα", ανέφερε ο υπουργός.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης