Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Ενεργοποιήστε άμεσα τον EFSF… Δε λειτουργεί το PSI για την Ελλάδα - Σόιμπλε: Απαιτείται ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

ΟΟΣΑ: Ενεργοποιήστε άμεσα τον EFSF… Δε λειτουργεί το PSI για την Ελλάδα - Σόιμπλε: Απαιτείται ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών
(upd)Να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νέος ρόλος του EFSF καθώς το πρόγραμμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν αποδίδει, ζήτησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan.
Σύμφωνα με τον Padoan, οι διαπραγματεύσεις για το PSI έχουν κρατήσει περισσότερο από ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ενώ πλέον το κόστος για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και όταν το κόστος αυξάνεται τόσο πολύ, η αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας μειώνεται.
Την ίδια ώρα η συμμετοχή φτάνει το 75%, έναντι του 90% που ήταν ο στόχος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι δεν θα αποδώσει. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της και να ανακάμψει, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου.
Ο Padoan σκιαγράφησε με μελανά χρώματα, τόσο την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και της ευρωπαϊκής, επισημαίνοντας ότι η πορεία του ευρωπαϊκού χρέους θα οδηγήσει τις τράπεζες σε μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Ηχηρές προειδοποιήσεις αναλυτών… Η διατραπεζική σχεδόν δεν λειτουργεί με υπεύθυνη την Ελλάδα....

Την ίδια ώρα εξαιρετικά ανήσυχοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την κατάσταση που επικρατεί στη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης, καθώς οι ανησυχίες για τα πραγματικά προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά μάλιστα και από τη συμμετοχή των περισσότερων εξ αυτών στο ελληνικό roll over.
«Η κατάσταση στην αγορά παραμένει εξαιρετικά κακή, με τη διατραπεζική σχεδόν να μην λειτουργεί», αναφέρει ο Gilles Moec, της Deutsche Bank, ο οποίος μεταφέρει το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ τραπεζιτών. Μάλιστα θεωρεί ότι εάν η ΕΚΤ σήμερα δεν προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου (υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα το κάνει), τότε η απογοήτευση θα είναι τέτοια που θα φαίνεται στις αγορές για το επόμενο 12μηνο.
Σύμφωνα με τον Juergen Michels της Citigroup, το οικονομικό outlook δεν είναι και τόσο «λαμπρό» αλλά η ΕΚΤ αποκλείεται να μειώσει τα επιτόκια. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει τη στήριξη των τραπεζών, η ρευστότητα των οποίων κινδυνεύει, και αυτό φαίνεται από την τάση στη διατραπεζική. Το ίδιο άλλωστε πιστεύει και ο Laurent Bilke της Nomura, ο οποίος είχε διατελέσει και οικονομολόγος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο Τρισέ μπορεί να αναγνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Σόιμπλε: Απαιτείται ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει να συντάσσεται με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν γρήγορα εξαιτίας των «ανησυχητικών ειδήσεων».
Ο Σόιμπλε, ο οποίος υπερασπιζόταν ενώπιον των γερμανών βουλευτών την ενίσχυση των μέσων και των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο, δήλωσε πως είναι «πολύ σημαντικό, κυρίως ενόψει των ανησυχητικών ειδήσεων από την ευρωζώνη, να είναι αυτό το ταμείο σε θέση, αν παραστεί ανάγκη, να αποδεσμεύσει βραχυπρόθεσμα τα μέσα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες».

ΟΟΣΑ: Πιθανή μία επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη


Αναλυτικά, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει μία νέα ύφεση σε ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη, ενώ θεωρεί αρκετά πιθανή μία επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των κρατών μελών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία) αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για την πορεία ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ακόμη και μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, για τη Γερμανία και την Ιταλία.
Πλην της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανοικοδόμησης μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που την έπληξαν νωρίτερα εφέτος (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα), η ανάπτυξη στο σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του G7 «παρέμεινε χαμηλότερη του 1%» σε ετήσιο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Κατά το τρίτο τρίμηνο προβλέπει ετησιοποιημένο μέσο όρο ανάπτυξης 1,6%, και επιβράδυνση στο επίπεδο του 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σε ότι αφορά στη Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να εμφανίσει κατά το τρίτο τρίμηνο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, αλλά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπό το φως της οικονομικής επιβράδυνσης που παρατηρείται, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα όφειλαν να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική ή όπου αυτό είναι δυνατόν να προχωρήσουν ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης