Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Lazard και Deutsche Bank – Εξαιρετικά δυσοίωνη η προοπτική

Προειδοποιούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Lazard και Deutsche Bank – Εξαιρετικά δυσοίωνη η προοπτική
Στα 500 δις. δολάρια τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κλάδου παγκοσμίως ο αντιπρόεδρος της Lazard, Gary Parr, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται γερές κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών βρίσκεται εκτός παραγωγικής δραστηριότητας, με όρους αγοραίων τιμών, ανέφερε ο Parr, συστήνοντας παράλληλα διπλασιασμό των υπό διάθεση κεφαλαίων του EFSF. Όπως ενέργησαν και οι ΗΠΑ το 2008, δίνοντας ένα γερό πακέτο για την οικονομία τους και τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, έτσι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να απασφαλίσουν ένα δυνατό όπλο για τη λύση της κρίσης.
Σύμφωνα με τον Parr οι ΕΚΤ και ΔΝΤ πρέπει να πιέσουν για ένα μεγάλο σχέδιο διάσωσης, δίνοντας στον επικεφαλής της ΕΚΤ διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως έγινε και στον τότε υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, μέσω του προγράμματος Troubled Asset Relief Program (TARP). Νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει στην Ευρώπη ώστε να σταματήσει αυτός ο αέναος φαύλος κύκλος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ζημίες, ύψους 200 δισ. ευρώ, λόγω της έκθεσής τους σε ιρλανδικό, ελληνικό, πορτογαλικό, ιταλικό, ισπανικό και βελγικό κρατικό χρέος. Οι αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αρχών, που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφάλαια.
Παράλληλα, ο Josef Ackermann, CEO της Deutsche Bank εμφανίστηκε πριν από μερικές ημέρες ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, επικαλούμενος τις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της συσσώρευσης ιδιωτικού και κρατικού χρέους, ενώ προειδοποίησε ότι η Deutsche Bank ενδεχομένως να αναγκασθεί να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας, εάν συνεχισθούν οι αρνητικές τάσεις του Αυγούστου.
Ο Ackermann παραδέχθηκε ότι το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι, εκτός κι αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου στις εγχώριες αγορές. Αρκετά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν της δραματικής απομείωσης των επενδύσεών τους σε κρατικό χρέος. «Διατυπώνω το αυτονόητο ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν, εάν υποστούν ''κούρεμα'' στην αξία των επενδύσεών τους σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Deutsche Bank.
Ο Ackermann πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα περιορίσει τα κέρδη των τραπεζών για αρκετά χρόνια. «Οι προοπτικές για τα μελλοντικά έσοδα είναι περιορισμένες, τόσο σε διαρθρωτικό επίπεδο όσο και λόγω της παρούσας κατάστασης»

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης