Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τον Ιανουάριο του 2014 η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Κίνδυνος εμπλοκής της συμμετοχής του ΔΝΤ με αφορμή τις λήξεις ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ

Nomura: Τον Ιανουάριο του 2014 η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Κίνδυνος εμπλοκής της συμμετοχής του ΔΝΤ με αφορμή τις λήξεις ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ
(upd)Σε έξι μήνες, στις αρχές του 2014 δηλαδή, θα είναι το κρίσιμο διάστημα για την Ελλάδα, εκτιμά η Nomura, η οποία αναλύει τις περιόδους κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, η απόφαση του τελευταίου Eurogoup να δώσει τμηματικά την μειωμένη δόση στην Ελλάδα, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε ασφυκτικά πλαίσια για την συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα. Με άλλα λόγια, η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, και μάλιστα επιτυχώς, χωρίς να περικοπεί κι άλλη δόση.
Η Nomura υπενθυμίζει ότι στις 11 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 1,85 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, ενώ στις 30 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρώσει άλλα 197 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους που δεν προσέφεραν τους τίτλους τους στο PSI.
Μάλιστα, επικαλείται και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε ότι τα επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ που περικόπηκαν (πέραν των 6,8 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα έως τον Οκτώβριο), θα συντηρούσαν τη χώρα έως το Φεβρουάριο του 2014.
Αν και το ποσό φαίνεται αμελητέο, σύμφωνα με τη Nomura, θα πρέπει τόσο η χώρα όσο και η ΕΕ να βρουν τρόπο κάλυψης του, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, πάνω στη βάση ότι ο δανειζόμενος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του για το επόμενο 12μηνο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να καλύψει την Ελλάδα με πρόσθετα δάνεια διάσωσης ή με έκδοση εντόκων γραμματίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης