Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμφιβολίες για το ελληνικό success story εγείρει η Commerzbank - Υπάρχουν προοπτικές για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη αργεί - Αναγκαία μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αμφιβολίες για το ελληνικό success story εγείρει η Commerzbank - Υπάρχουν προοπτικές για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη αργεί - Αναγκαία μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Με άκρα επιφυλακτικότητα παρακολουθεί η Commerzbank όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εγείροντας μάλιστα σοβαρές αμφιβολίες για τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει τεθεί η ευρεία συζήτηση γύρω από το ελληνικό success story.
"Είμαι πολύ προσεκτικός γύρω από τη συζήτηση για το ελληνικό success story", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Christoph Weil, κορυφαίος αναλυτής του οίκου.
Όπως εξηγεί "είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή η ελληνική οικονομία να πάρει και πάλι τα πάνω της".
Αλλά, συνεχίζει ο αναλυτής της Commerzbank, για να επιτύχει η Ελλάδα μια πραγματική και βιώσιμη ανάκαμψη θα πρέπει να εστιάσει σε δύο κατεύθυνσεις:
- Στην απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
- Στην ανάγκη μιας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
"Το οικονομικό κλίμα στην τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα είναι ταυτόσημο με ένα στάσιμο ΑΕΠ", διεμήνυαν πρόσφατα οι αναλυτές της Berenberg Bank.
Την ίδια ώρα, όμως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν ρεαλιστική την εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% - 0,6% της ελληνικής οικονομίας, κατά το επόμενο έτος, 2014.
Μόλις χθες η Deutsche Bank, επανέλαβε σε νέα εκθεσή της, την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το επόμενο έτος, 2014, παραμένει η Deutsche Bank.
"Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014" διαμηνύει ο οίκος, στην τελευταία έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Focus Europe - Now you  see it, now you don't", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Eιδικότερα, η Deutsche Bank προβλέπει ύφεση 4,5% για την ελληνική οικονομία το 2013 και ανάπτυξη 0,5% το 2014.
Αλλά ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα των αναλυτών προειδοποιεί: Μια ανάπτυξη της τάξης του 0,5 - 0,6% είναι πολύ μακριά από μια ανάπτυξη στο 3%, ικανή να καταστήσει ένα χρέος (στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό) βιώσιμο.
Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013, ήτοι επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από το 124% του ΑΕΠ, όπου και πρέπει να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέχρι το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης