Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΙΙF: Eντυπωσιακή η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μια δύσκολη αποστολή - Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις - Οι καταθέσεις στις τράπεζες επιστρέφουν - Προειδοποιεί για νέα άνοδο των NPLs...

ΙΙF: Eντυπωσιακή η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μια δύσκολη αποστολή - Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις - Οι καταθέσεις στις τράπεζες επιστρέφουν - Προειδοποιεί για νέα άνοδο των NPLs...
Δύσκολη αποστολή χαρακτηρίζει την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το ΙΙF, επικαλούμενο τη συνέχιση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή.
"Η πρόσθετη λιτότητα το 2013 και το 2014 καθιστούν δύσκολη την ανάκαμψη για την Ελλάδα", υποστηρίζει ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), τον Μάρτιο του 2012, σε 7σέλιδη έκθεσή του, ημερομηνίας 29/5 "Greece: Yields Retreat As  Adjustment Advances", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Στην έκθεσή του αυτή το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο αναγνωρίζει πως η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση περιορισμού των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί κατά πολύ.
Όσο για το στοίχημα της ανάπτυξης; Το Ινστιτούτο απαντά: Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και από τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους εργασίας.
Κατά το ΙΙF, πράγματι το κλίμα των αγορών έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την Ελλάδα, καθώς μειώθηκαν δραματικά οι ανησυχίες για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το γεγονός αυτό ήταν απόρροια της αποκλιμάκωσης των εντάσεων σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και της βελτίωσης στην κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος.
Αλλά το Ινστιτούτο δεν παραλείπει στην έκθεσή του αυτή να κάνει ειδική αναφορά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό χρέος παραμένει ακόμη υπερβολικά υψηλό...
Θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό; Το ΙΙF επισημαίνει πως η έκδοση ομολόγου από ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων όπως:
- συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος
- τόνωση της ανάπτυξης
"Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ακόμη θολές", προειδοποιεί ο διεθνής φορέας στην έκθεσή του, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγούμενου δημοσιονομική προσαρμογή.
Εστιάζοντας το ΙΙF στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναγνωρίζει πως οι καταθέσεις επιστρέφουν, ωστόσο οι πιστωτικές συνθήκες εξακολουθούν να παραμένουν "σφικτές".
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο κρίνει θετική τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο προειδοποιεί πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες για βελτίωση των χορηγήσεων.
Η Ελλάδα, συνεχίζει το IIF,  πρέπει να τηρήσει πιστά το οικονομικό της πρόγραμμα, συνεχίζοντας την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και επιταχύνοντας την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
"Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η πρόοδος μόλιις άρχισε. Θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στην κατεύθυνση αυτή", προειδοποιεί το IIF.

M.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης