Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο 4,5% η ύφεση της Ελλάδας το 2013 - Μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων πνίγουν την ελληνική οικονομία - Τα απόνερα της κυπριακής κρίσης φτάνουν και στην Αθήνα - Τι προβλέπουν για την επόμενη μέρα 40 κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι

Στο 4,5% η ύφεση της Ελλάδας το 2013 -  Μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων πνίγουν την ελληνική οικονομία - Τα απόνερα της κυπριακής κρίσης φτάνουν και στην Αθήνα - Τι προβλέπουν για την επόμενη μέρα 40 κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι
Στο 4,5% τοποθετούν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, 2013, όχι ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά 40 οικονομολόγοι και αναλυτές.
Η συνεχιζόμενη λιτότητα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας διαρκώς μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, θα κρατήσουν την ελληνική οικονομία δέσμια της ύφεσης για 6ο διαδοχικό έτος, το 2013.
Τα ανωτέρω διαμηνύουν 40 οικονομολόγοι και αναλυτές που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά τους ίδιους, ο αντίκτυπος της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα μεταφράζεται ως εξής: Το ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει πρόσθετη ύφεση από 0,2% έως 0,5% το 2013, αποκλειστικά λόγω της κυπριακής τραπεζικής κρίσης.
"Βραχυπρόθεσμα, ο αρνητικός αντίκτυπος της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία θα γίνει αντιληπτός σε όλους", τονίζει η Giada Giani, κορυφαία αναλύτρια της Citigroup.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 4,5% το 2013, ενώ το επόμενο έτος, 2014, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη (0,2%).
Aλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης, Πορτογαλία και Ισπανία, δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν το ερχόμενο έτος, 2014.
Όπως προκύπτει από την πλειοψηφία των 40 αναλυτών που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στον ευρωπαϊκό Νότο, ωθώντας στα ύψη την ανεργία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για... αισιοδοξία και επομένως για ανάπτυξη.
Από τις χώρες της αδύναμης περιφέρειας, μόνο η Ιρλανδία εκτιμάται πως θα καταγράψει ανάπτυξη φέτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ιρλανδική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 1% για το 2013 και 2% το 2014.
Όσο για την Πορτογαλία, η ύφεση για φέτος τοποθετείται στο 2,4%, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη (0,3%).
"Χωρίς ανάπτυξη, ο μεγάλος κίνδυνος για την Πορτογαλία δεν είναι άλλος από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αλλά σύμφωνα με το βασικό σενάριο της πορτογαλικής κυβέρνησης, οι δημοσιονομικοί στόχοι της Λισαβόνας θα επιτευχθούν", εκτιμά η Teresa Gil, οικονομολόγος της Banco BPI.
Όσον αφορά στην Ισπανία, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση τοποθετούν στο 1,5% την ύφεση της οικονομίας για φέτος.
"Η άμεση μετάβαση της ισπανικής οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη αποτελεί ένα σενάριο περιορισμένης δυναμικής", σχολιάζει η Estefania Ponte, διευθυντικό στέλεχος της ισπανικής Cortal Consors, που εδρεύει στη Μαδρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης