Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: «Πράσινο φως» για περικοπές ύψους 0,5% του ΑΕΠ

Πορτογαλία: «Πράσινο φως» για περικοπές ύψους 0,5% του ΑΕΠ
Περικοπές δαπανών οι οποίες συνολικά φθάνουν το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, για να αναπληρώσει τα μέτρα λιτότητας τα οποία απέρριψε το συνταγματικό δικαστήριο και να επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Λουίζ Μοράες Σαρμέντου, υφυπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έπειτα από μια ολονύχτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του συμφώνησαν σε νέες περικοπές και σε μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,5% του πορτογαλικού ΑΕΠ φέτος, ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση των πιστωτών της χώρας για να εκταμιευθεί η προσεχής δόση του δανείου της, που ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται «να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ», είπε ο Σαρμέντου.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα μέτρα περιστολής δαπανών όταν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε μέτρα λιτότητας που συμπεριλαμβάνονταν στο φετινό προϋπολογισμό δημιουργώντας μια ‘τρύπα’ 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει όρια δαπανών «ανά υπουργείο», είπε ακόμη ο Σαρμέντου. «Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αφορούν τις δαπάνες για το προσωπικό, αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και τρέχουσες δαπάνες», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Τα μέτρα αυτά συνολικά εξασφαλίζουν «περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 0,5% του ΑΕΠ».
Τα νέα μέτρα που φέρονται να έχουν εγκριθεί από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέπτεται τη Λισαβόνα αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να παρουσιαστούν λεπτομερώς στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα τεθεί προς συζήτηση στην πορτογαλική βουλή τον Μάιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο.
Το κυβερνών κόμμα έχει άνετη πλειοψηφία στη βουλή. Η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί να μην αυξήσει άλλο τους φόρους αλλά να περιστείλει περισσότερο τις κρατικές δαπάνες, ανέφερε ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο ελιγμών σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, τα οποία λέει ότι πρόκειται να διαπραγματευτεί ως τον επόμενο μήνα με τους κοινωνικούς εταίρους και την αντιπολίτευση.
Η εκταμίευση της δόσης του δανείου των 78 δισεκατ. ευρώ και η οριστική έγκριση της επιμήκυνση από το Γιούρογκρουπ του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Πορτογαλίας είχε συνδεθεί με την έγκριση των μέτρων αυτών.
ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρο σήμερα για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες σήμερα, αλλά απέτυχε να τον πείσει να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας.
Η Πορτογαλία έχει ήδη επιβάλει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην πρόσφατη ιστορία της στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει το έλλειμμά της και ελπίζει να βγει από το μνημόνιό της το 2014.
Η Λισαβόνα λέει ότι πρόκειται επίσης να χρησιμοποιήσει τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, να επαναδιαπραγματευτεί κρατικές συμβάσεις και να επισπεύσει περικοπές που σχεδιάζονταν για το 2014 και το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης