Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Megan Greene: Έρχονται δύσκολες μέρες για το ευρώ - Εκτός από την Κύπρο, την Ιταλία, την ανεργία και το κόστος δανεισμού, σύντομα θα προστεθεί άλλος ένας «πονοκέφαλος»… η Πορτογαλία

Megan Greene: Έρχονται δύσκολες μέρες για το ευρώ - Εκτός από την Κύπρο, την Ιταλία, την ανεργία και το κόστος δανεισμού, σύντομα θα προστεθεί άλλος ένας «πονοκέφαλος»… η Πορτογαλία
Η ευρωζώνη έχει μπροστά της μερικές δύσκολες εβδομάδες, αναφέρει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομόλογος της Maverick Intelligence και πρώην διευθύντρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στη Roubini Global Economics εξαιτίας 5 σημαντικών παραγόντων:
Η Κύπρος συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που θα αποδεκατίσει την οικονομία της, ο Ιταλός Pier Luigi Bersani του Δημοκρατικού Κόμματος απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις στις περιφερειακές χώρες συνεχίζει να αυξάνεται, η ανεργία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, και στην αγορά οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να προσλαμβάνουν στελέχη.
Σε όλα αυτά προσθέστε και τον επικείμενο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2013, η ψήφιση του οποίου μπορεί να καταρρεύσει, και μαζί με αυτό η πορτογαλική κυβέρνηση, εκτιμά η Greene. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της χώρας, Anibal Cavaco Silva ζήτησε τη γνώμη του συνταγματικού δικαστηρίου εάν οι αυξήσεις στη φορολογία και οι περικοπές που εισηγείται ο νέος προϋπολογισμός είναι νόμιμοι.
Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι τα περίπου 2 δισ. ευρώ από τα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού δεν είναι σύννομα, η ψήφιση του σχεδίου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Αυτό θα εκτροχιάσει αμέσως την πρόοδο της Πορτογαλίας προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει και κατάρρευση της κυβέρνησης, δεδομένου του ότι τα περιθώρια για νέα μέτρα είναι μηδενικά.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς το συνταγματικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, παρά τις θετικές ενδείξεις, η Πορτογαλία εξακολουθεί να κατακλύζεται από υπερβολικό χρέος του. Το δημόσιο χρέος είναι περίπου 120% του ΑΕΠ, ακριβώς λίγο κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας, και το ιδιωτικό χρέος είναι περίπου 250% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.
Προκειμένου να μειωθούν αυτά τα μεγέθη, η Πορτογαλία πρέπει να επιστρέψει στην ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Με τις τρέχουσες όμως πολιτικές αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με την Greene.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης