Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βολές Draghi (EKT) κατά κυβερνήσεων: Ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων συντηρεί τους κινδύνους στην Ευρωζώνη - Η άνοδος του ευρώ αντανακλά την επιστροφή της εμπιστοσύνης - Nα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών

Βολές Draghi (EKT) κατά κυβερνήσεων: Ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων συντηρεί τους κινδύνους στην Ευρωζώνη - Η άνοδος του ευρώ αντανακλά την επιστροφή της εμπιστοσύνης - Nα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών
(upd12)Διατήρηση της αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας στο προσεχές διάστημα και σταδιακή ανάκαμψη αργότερα εντός του 2013 προβλέπει ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης παραμένουν, προειδοποίησε ο ισχυρός άντρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας τόσο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσο και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρωτικού τύπου αλλαγές.
"Η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά αργότερα μέσα στο 2013", τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, παραδεχόμενος πως παρατηρήθηκε οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Επιχειρώντας να παράσχει διευκρινίσεις για την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, εξήγησε πως "Αποφασίσαμε να παραμείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αφού ο πληθωρισμός θα κινηθεί κάτω του 2% τους επόμενους μήνες.
"Μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα είναι στον στόχο, επομένως η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη προς το παρόν", έσπευσε να προσθέσει.
"Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη", έσπευσε να προσθέσει.
"Δεν τέθηκε θέμα αρνητικών επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. Όμως η ΕΚΤ είναι πάντα έτοιμη", εξήγησε στη συνέχεια ο κεντρικός τραπεζίτης.
Από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης Τύπου, ο Draghi επέρριψε ευθύνες προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για μεγάλες καθυστερήσεις, όσον αφορά στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
"Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και ο αργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων συντηρούν ορισμένους κινδύνους στην Ευρωζώνη", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αναγνώρισε πως η διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών των κρατών μελών της Ευρωζώνης αρχίζει σταδιακά να αποδίδει καρπούς.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια της ομιλίας του ο Draghi, στο μείζον θέμα των ημερών, ήτοι την απότομη άνοδο του ευρώ, επισήμανε πως "Υπάρχει εμφανώς βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Εκεί οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως πιθανοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη πιθανόν να σχετίζονται και με την αύξηση του ευρώ.
Αναφερόμενος ο Draghi στην κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη θωράκισής του, μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρωτικών κινήσεων.
Είναι αναγκαίο, εξήγησε, να συνεχιστεί η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών.
Ταυτόχρονα αναγνώρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν μέρος των κεφαλαίων που έλαβαν μέσω των 3ετών δανείων της ΕΚΤ, τα γνωστά LTROs.
Ταυτόχρονα, εξήγησε πως "Η διαμόρφωση του επιτοκίου ΕΟΝΙΑ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το ποιες τράπεζες αποπληρωσαν τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ, για αυτό το λόγο δεν θα πρέπε να υπάρχει καμία ανησυχία".
"Να είστε σίγουροι ότι οι δράσεις της ΕΚΤ στο τέλος θα βρουν το δρόμο προς την πραγματική οικονομία...", ήταν το μήνυμα του ισχυρού άντρα της ΕΚΤ προς πάσα κατεύθυνση.

Aμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε το επιτόκιο η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 0,75%, όπως αναμενόταν, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προσοχή των αγορών στρέφεται τώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi, που ξεκινά στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Οι επικρίσεις των αναλυτών για τα... αργά αντανακλαστικά της ΕΚΤ

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρές επικρίσεις για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το τελευταίο διάστημα διατυπώνει η Credit Agricole. Λίγο πολύ ο οίκος στην τελευταία έκθεσή του, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, κατηγορεί την ΕΚΤ πως έχει "βάλει" την πολιτική της στον... αυτόματο πιλότο, ρισκάροντας με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει νέους τριγμούς στις αγορές, την ώρα που δίχως αμφιβολία πνέει ούριος άνεμος!
Στην εν λόγω έκθεση, συντάκτης της οποίας είναι ο Frederik Ducrozet, κορυφαίος αναλυτής της Credit Agricole, τονίζεται χαρακτηριστικά: Η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, 7/2, είναι βέβαιο πως δεν θα μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική, ανακοινώνοντας πως διατηρεί στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.
Κατά τον οίκο, τόσο η ανακοίνωση των αποφάσεων της επικείμενης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, όσο και η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της, του Mario Draghi, δεν πρόκειται να επιφυλάσσουν καμία έκπληξη.
Το μοναδικό που μπορεί να προκύψει για την Ευρωζώνη την Πέμπτη από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα πάντα με την Credit Agricole, είναι το εξής: Ευελιξία (αλλά όχι δέσμευση) για τις πολιτικές της επιλογές στο προσεχές μέλλον.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ο οίκος μετέβαλε τις προβλέψεις τους, αναμένοντας πλέον μια τυχόν μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον ερχόμενο Ιούνιο - και όχι τον Μάρτιο όπως αρχικά εκτιμούσε.  
"Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί στην Ευρωζώνη είναι πράγματι ενθαρρυντικά. Η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της τείνει προς τη σταθεροποίηση. Σταδιακά θα έρθει και η ανάπτυξη", σχολιάζει η Credit Agricole.
Αλλά προειδοποιεί: Η βελτίωση του κλίματος στις αγορές δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης.
Κατά τον οίκο, αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική του... αυτόματου πιλότου και να μην εφησυχάσει:
1) αδύναμη ζήτηση για πιστώσεις
2) κίνδυνοι για το outlook των οικονομιών της Ευρωζώνης
3) πολιτική αβεβαιότητα
4) ισχυρό ευρώ
Η πολύ υψηλή ανεργία και η πτώση του πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ING, Carsten Brzeski. Ο Brzeski, επισήμανε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η ΕΚΤ δύσκολα και δυσκίνητα αποκρίνεται στις αλλαγές των επιτοκίων που απαιτούνται για να συντηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες συνεχίζουν να έχουν την ίδια τάση και το ευρώ συνεχίζεται να πλήττει την ανάπτυξη, η "πόρτα της μείωσης των επιτοκίων θα ανοίξει και πάλι για την ΕΚΤ", ανέφερε ο Brzeski.
Αύριο είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να υπάρξει διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Την ίδια ώρα το ευρώ έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών έναντι του δολαρίου και των υψηλότερων 30 μηνών έναντι του γιεν την προηγούμενη εβδομάδα.
"Οι αγορές συνεχίζουν να υπερεκτιμούν την πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια της", επισημαίνει ο Sassan Ghahramani της  SGH Macro Advisors. Όμως εάν λάβει κανείς υπόψιν του το επιτόκιο ΕΟΝΙΑ και την άνοδο του ευρώ, όπως αναμένεται θα χρειαστούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι να επιλεγεί η μείωση του επιτοκίου, αναφέρει ο αναλυτής της  SGH Macro Advisors.
Σύμφωνα με τον Brzeski, η ανατίμηση του ευρώ θα κοστίσει στην ανάπτυξη της ευρωζώνης 0,1-0,3% το 2013. Αυτό δεν σημαίνει όμως το ίδιο και για την περιφέρεια. Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις προσπάθειες των αδύναμων χωρών να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, αναφέρει ο Brzeski.
Από τη μεριά τους, Barclays, Nomura, BNP Paribas και Credit Suisse προβλέπουν βραχυπρόθεσμα διόρθωση στο ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπουν κίνηση του ευρώ δολαρίου μεταξύ 1,34 και 1,38 δολάρια το ευρώ σε βάθος χρόνου
Σύμφωνα με την Barclays το ευρώ δολάριο θα κινηθεί μεταξύ 1,34 και 1,37  δολάρια χωρίς όμως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μεγάλη διόρθωση.
Μέσα σε αυτό το φάσμα, Barclays διερευνά τα τεχνικά σημεία  που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν  ως μοχλός για να κινηθεί το ευρώ προς την ζώνη των 1,3840 με 1,40 δολάρια.
Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό οίκο Nomura όσο το ευρώ – δολάριο παραμένει πάνω από 1,34 δολάρια δεν συνεπάγεται ότι θα συνεχίσει βραχυχρόνια την ανοδική του πορεία.
Η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί μετά την απότομη υποχώρηση στο 1,3458 δολάρια.
Κατά την Nomura μια  κίνηση μεταξύ 1,37 με 1,3450 δολάρια είναι πιθανό το επόμενο διάστημα
Σε περίπτωση απουσίας καταλυτών που θα ενισχύσουν το ευρώ, κάποια διόρθωση δεν πρέπει να εκπλήσσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, υποστηρίζει η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
Η έλλειψη αυτών των καταλυτών, σύμφωνα με την BNP Paribas, θα μπορούσε να οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:
Πρώτον, ήταν απότομη η άνοδος του ευρώ.
Δεύτερον, δεν αναμένεται σήμερα η ΕΚΤ στην συνέντευξη Τύπου να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ευρώ.
Η ΕΚΤ θα συστήσει αυτοσυγκράτηση.
Οι long επενδυτές ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την  Credit Suisse τα επίπεδα  των 1,3711 δολαρίων για το ευρώ είναι κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης και τα 1,3458 στήριξης.
Με βάση την θεωρία Fibonacci επόμενα σημεία είναι τα  1,3310 δολάρια και σε προέκταση τα  1,3180 δολάρια αναφέρει η Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης