Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν την έξοδο του τριγώνου των Βερμούδων - Αμβλύνονται οι ανισορροπίες αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμη εδώ - Μη χάνετε τις ευκαιρίες

Morgan Stanley: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν την έξοδο του τριγώνου των Βερμούδων - Αμβλύνονται οι ανισορροπίες αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμη εδώ - Μη χάνετε τις ευκαιρίες
Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να βρίσκονται ακόμη μέσα στο «τρίγωνο των Βερμούδων» εξαιτίας της κρίσης χρέους, της απομόχλευσης και της παρατεταμένης λιτότητας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η αγορά έχει υποτιμηθεί αφήνοντας πολλές ευκαιρίες να χάνονται.
Αυτό αναφέρει στην 21σέλιδη έκθεση της η Morgan Stanley με τίτλο "European Banks: Out of the Bermuda Triangle" (Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Έξω από το τρίγωνο των Βερμούδων), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ψήγματα φωτός μέσα στην «ανοικτή θάλασσα» που εξακολουθεί ο κλάδος να βρίσκεται.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι πιέσεις που υπήρξαν από την κρίση χρέους έχουν περιοριστεί, καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε ανάσα στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, ενώ ειδικά για τις τράπεζες το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί σημαντικά. Οι διαβεβαιώσεις των υψηλών αξιωματούχων φαίνεται να ήταν αρκετές για να καθησυχάσουν τους καταθέτες, μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο μαζικής φυγής κεφαλαίων. Και μάλιστα χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το ΟΜΤ στην πράξη.
Η άμβλυνση των ανισορροπιών στο σύστημα πληρωμών Τarget 2 είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι που υποδεικνύει βελτίωση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Υπό συνθήκες ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, το Target 2 είναι «υγιές». Δηλαδή δεν υπάρχουν απαιτήσεις μεταξύ των μετόχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών-μελών, σε αυτό το σύστημα πληρωμών. Από την αρχή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες των υπερχρεωμένων κρατών-μελών δανείζονται από το Target 2 λόγω της εξάντλησης των κεφαλαίων από τη μαζική φυγή κεφαλαίων από καταθέτες και επενδυτές.
Οι απαιτήσεις της γερμανικής Βundesbank, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ, στο Target 2 έφθαναν στα τέλη Δεκεμβρίου τα 656 δισ. ευρώ από τα 751 δισ. τον περασμένο Αύγουστο. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας συρρικνώθηκαν από τα 989 δισ. ευρώ, τέλη Αυγούστου, στα 902 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Ασφαλώς, οι τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης παραμένουν εξαρτημένες από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, καθώς ο διατραπεζικός δανεισμός δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Ας μη λησμονούνται τα τριετή δάνεια ενός τρισ. ευρώ που χορήγησε η ΕΚΤ μόλις ένα χρόνο πριν. Εξάλλου, η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει με την «ανάρρωση» των οικονομιών από την ανεργία και την ασθενική ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών (GHOS) που εποπτεύουν την επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισαν να τηρήσουν μια πιο χαλαρή στάση ως προς τα κριτήρια ρευστότητας ώστε να μην αναχαιτισθεί η εύθραυστη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. Οι τράπεζες υποχρεώνονται πλέον να καλύψουν μόνον το 60% του δείκτη ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio, LCR) μέχρι το 2015. Τα εναπομείναντα κεφάλαια θα πρέπει να συγκεντρωθούν σταδιακά μέχρι το 2019, δίνοντας, επί της ουσίας, πίστωση χρόνου τετραετίας από το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Βασιλείας ΙΙΙ. Συν τοις άλλοις, το GHOS παραχώρησε μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής στις τράπεζες να επιλέξουν από μια μεγαλύτερη λίστα τίτλων που θα συμπεριλάβουν στον δείκτη LCR.
Τέλος, η Morgan Stanley αφαίρεσε τη UBS από τις προτιμώμενες μετοχές της, προσθέτοντας στη θέση της την Credit Suisse. Άλλες μετοχές της λίστας είναι η BNP Paribas, η KBC Bank, η Barclays, η Swedbank, η Sberbank και η ADN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης