Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Agricole: Με όλο και πιο βαθιά ύφεση κινδυνεύει η Ευρώπη - Αδικαιολόγητα τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ - Οι επενδυτές αμφισβητούν την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Credit Agricole: Με όλο και πιο βαθιά ύφεση κινδυνεύει η Ευρώπη - Αδικαιολόγητα τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ - Οι επενδυτές αμφισβητούν την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Αδικαιολόγητα χαρακτηρίζει τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ η Credit Agricole, την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ακόμη πιο βαθιά ύφεση και οι επενδυτές αμφισβητούν την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μια σειρά από παράγοντες συνηγορούν στο γεγονός ότι τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ είναι αδικαιολόγητα, σημειώνουν οι αναλυτές της Credit Agricole.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, παράγοντα «κλειδί» τις ερχόμενες εβδομάδες θα αποτελέσει η αποδοχή μιας αυξανόμενης απόκλισης ανάμεσα στα προφίλ ανάπτυξης Ευρώπης και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τα προφίλ θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Η Ευρώπη κινδυνεύει με ακόμη βαθύτερη ύφεση, την ώρα που η αμερικανική ανάπτυξη οδεύει προς μια ισχυρή ανάκαμψη.
Η αμφισβήτηση της επιτυχίας του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αντιστροφή των εισροών στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων.
Ειδικότερα, στην τελευταία τους έκθεση οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, σημείωναν ότι το μονοπάτι χωρίς κατεύθυνση στον οποίο κινείται το ευρώ, θα επιμείνει, τουλάχιστον ώες ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ. Τότε θα υπονομευθεί η ισχύς της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.
Ωστόσο το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει μη βιώσιμη, είναι πιο σημαντικό από τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα. Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, υα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν στα τωρινά επίπεδα ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΟΜΤ) δε δίνει το περιθώριο στις χώρες της περιφέρειας να σταματήσουν τις σημαντικές δημοσιονομικές μεταρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε μια πτώση του ευρώ κατά τη διάρκεια του γ΄τριμήνου του 2013, προς τα 1,25 δολ. έως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης