Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει απομακρυνθεί για την... ώρα - Μπορεί όμως να επανέλθει στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Υπαρκτό το πολιτικό ρίσκο

Nomura: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει απομακρυνθεί για την... ώρα - Μπορεί όμως να επανέλθει στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Υπαρκτό το πολιτικό ρίσκο
Οι φόβοι για άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν μειωθεί, ωστόσο, το ασταθές πολιτικό κλίμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση όπου οι σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους αποτύχουν, παραμένουν, αναφέρει η Nomura, στην τελευταία της ανάλυση.
Το ερώτημα που θέτει η Nomura, είναι πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που αυτή τη στιγμή τοποθετείται στο 20%, ταιριάζει με την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Δεδoμένου του γεγονότος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είναι απίθανο να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, η προσοχή στρέφεται στις εσωτερικές πολιτικές παραμέτρους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν Grexit.
Αν συνεχίσουν οι απώλειες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους αποτύχουν, τότε μπορεί να επανέλθουν τα σενάρια του Grexit.
Η Νοmura επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον «στο χείλος του γκρεμού», θα υπάρξουν περιοδικές εκρήξεις μεταβλητότητας στην αγορά, καθώς η ορατότητα της μακροπρόθεσμης πολιτικής εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή. Έτσι, την ώρα που αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τότε ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί.
Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκληθούν για μία σειρά από λόγους. Η αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης να «περάσει» μελλοντικά μέτρα που θα προκύψουν από τις τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου που συντάσσει η Τρόικα είναι ένας λόγος. Άλλος λόγος είναι οι διαρκείς απώλειες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο ιαπωνικός οίκος τοποθετεί τις πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, γύρω στο 25%, αν και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια.
Με βάση αυτό το ποσοστό, οι πιθανότητες για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται στο 25% και οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης γύρω στο 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης