Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Crédit Agricole: Οι αγορές έχουν αρχίσει να ωριμάζουν δίνοντας περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους - Βλέπουν μακροπρόθεσμες λύσεις για Ελλάδα και Ισπανία - Εμπιστεύονται περισσότερο τις ΗΠΑ

Crédit Agricole: Οι αγορές έχουν αρχίσει να ωριμάζουν δίνοντας περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους - Βλέπουν μακροπρόθεσμες λύσεις για Ελλάδα και Ισπανία - Εμπιστεύονται περισσότερο τις ΗΠΑ
Το γεγονός ότι καθυστερούν οι λύσεις για την Ελλάδα, την Ισπανία και τις ΗΠΑ (όσον αφορά το δημοσιονομικό γκρεμό), δε σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν τελικά, εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Agricole κι αποδίδουν σε αυτή την αισιοδοξία την ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
Στο επίκεντρο παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Credit Agricole, οι αναλυτές της οποίας επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «που οφείλεται η ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά».
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, με τη σχετική συμφωνία να εκκρεμεί, ενώ όσον αφορά την Ισπανία, το timing για τη στήριξη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
Παρόλα αυτά, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων είναι ξεκάθαρο και αρκετά διαφοροποιημένο, καθώς δεν αφορά πλέον μόνο τους συνήθεις εγχώριους υπόπτους.
Η τάση αυτή αντανακλά την αυξημένη αποδοχή του γεγονότος ότι επειδή οι θεσμικές λύσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν άμεσα και ανώδυνα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν καν, είτε αφορούν το ελληνικό ζήτημα, είτε την Ισπανία, είτε το «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ.
Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» αναφέρεται στη λήξη - από την 1η Ιανουαρίου του 2013 - φοροαπαλλαγών που είχαν θεσπιστεί επί της προεδρίας του George W.Bush, εξέλιξη που αν τελικά υλοποιηθεί, θα συνεπάγεται αυτόματη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνους. Επιπλέον, κατά την ίδια ημερομηνία προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ και αυτόματες περικοπές σε σειρά κρατικών δαπανών, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και τα αμυντικά προγράμματα του Πενταγώνου. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 600 δις δολαρίων που απειλεί – και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία – με ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές της Credit Agricole συμμερίζονται την αισιοδοξία που επικρατεί ότι τελικά θα βρεθεί λύση για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης