Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Προχωράει σε αμκ 9,8 δις ευρώ με στόχο να ελέγξει την Deutsche Post Bank

Deutsche Bank: Προχωράει σε αμκ 9,8 δις ευρώ με στόχο να ελέγξει την Deutsche Post Bank
(upd)Σε αύξηση κεφαλαίου - μαμούθ (9,8 δις. ευρώ) προχωράει η Deutsche Bank. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια και παράλληλα να προχωρήσει σε περαιτέρω στρατηγική αύξηση του ποσοστού της στην Deutsche Post Bank. H Deutsche Bank προσφέρει 24-25 ευρώ για κάθε μετοχή της Postbank που βρίσκεται σε free-float, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30,6% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης και αποτιμώντας την συνολική της αξίας σε 5,5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της DB αποφάσισε να καταθέσει προαιρετική προσφορά στους μετόχους της Postbank, στην οποία σήμερα συμμετέχει με 29,95%.
Οι ανάδοχοι της αύξησης κεφαλαίου είναι η UBS Investment Bank, Banco Santander, BofA Merrill Lynch, COMMERZBANK, HSBC Trinkaus, ING, Morgan Stanley και η Société Générale Corporate & Investment Banking.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Josef Ackermann (CEO της Deutsche Bank) δρομολογεί τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έχει κάνει ποτέ η τράπεζα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το investment banking.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η αύξηση κεφαλαίου της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί φέτος στους κόλπους του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η κίνηση άλλωστε αυτή θα βοηθήσει τη Deutsche Bank να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ που θα διέπουν το θεσμικό πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου και στους οποίους κατέληξαν προ ολίγου οι κεντρικοί τραπεζίτες 17 χωρών.
" (Με την αύξηση κεφαλαίου) θα διευρύνουμε την ισχυρή μας θέση στην εγχώρια (γερμανική) αγορά, ενώ θα διατηρήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ευρώπη. Παράλληλα θα ισχυροποιήσουμε τα κεφάλαια της τράπεζας σε εναρμόνιση με τους νέους κανόνες της νομοθεσίας" δήλωσε ο Ackermann.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ackermann είχε δηλώσει ότι η τράπεζα θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου, στην περίπτωση που θα θελήσει να προβεί σε κάποια εξαγορά.
Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες 4,6% στα 47,70 ευρώ στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή, οπότε και είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου.
Αντίθετα η μετοχή της Deutsche PostBank κατέγραψε άλμα 4,8% στα 27,04 ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν στις 23/7, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της Deutsche PostBank διαμορφώθηκε στο 6,6%, στο πιο δυσμενές σενάριο (η βάση ήταν το 6), ενώ ο Tier 1 της Deutsche Bank διαμορφώθηκε στο 9,7%.
Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η Deutsche Bank απέκτησε τις Berliner Bank και Norisbank, καθώς και μονάδες των ABN Amro Holding (Ολλανδία) και Sal. Oppenheim Group.


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη αναζητούν τη ρευστότητα και την οικονομική ευελιξία.
Οι αυστηρότεροι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ που απαιτούν να αυξηθεί το ποσοστό κεφαλαίων Tier 1, αναγκάζουν τις τράπεζες να στραφούν σε τρόπους εξεύρεσης ρευστότητας.
Το ακριβές ποσοστό που θέτουν ως όριο οι νέες ρυθμίσεις δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα με το πιθανότερο σενάριο να αφορά άνοδο του ποσοστού των κεφαλαίων Tier 1 από το 7% στο 9% του συνόλου (εκτός περιόδων κρίσεων, οπότε και αναμένεται να είναι μεγαλύτερο). Η Deutsche Bank παρουσίαζε ποσοστό 7.5% σε κεφάλαια υψηλής διαβάθμισης Tier 1 ως τα τέλη του Ιουνίου, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες που ανεβάζουν τον πήχυ δίχως την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Κι αν η ανάλογη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με ταυτόχρονη πώληση ποσοστού του μεριδίου της στην τουρκική Finansbank, δεν έγινε απαραίτητα με αυτά ακριβώς τα κριτήρια, η Deutsche Bank είχε κυρίως αυτόν το στόχο, πέρα από την αύξηση της συμμετοχής της άνω του 30% στη Deutsche Postbank.
Ο Veysel Taze, αναλυτής της Close Brothers Seydler τάσσεται υπέρ της αποτελεσματικότητας των νέων μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την άποψή του, πριν ακόμα εφαρμοστούν, “ωθούν ουσιαστικά τις τράπεζες στην ανεύρεση υγιών κεφαλαίων υψηλής αξιολόγησης για τα ταμειακά τους διαθέσιμα”.
Οι Ευρωπαίοι αναλυτές περιμένουν αρκετές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, που, άλλωστε, αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως μείζον πρόβλημα ρευστότητας. Κάνουν λόγο κυρίως για τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία κατά δεύτερο λόγο. Στα καθ' ημάς, είναι γνωστά τα σενάρια που θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής.
Αλλά και στο εξωτερικό, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες, η Deutsche Bank δείχνει να κρατά θέση οδηγού. Πρώτες υποψήφιες τράπεζες να την ακολουθήσουν στα σχέσδια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι οι γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale και η γερμανική Commerzbank.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης