Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά το bank run έρχεται το asset run... Μη ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ευρώπη λόγω της κρίσης χρέους - Τι εκτιμούν RBC Capital, UBS, Morgan Stanley και ΑΧΑ

Μετά το bank run έρχεται το asset run... Μη ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ευρώπη λόγω της κρίσης χρέους - Τι εκτιμούν RBC Capital, UBS, Morgan Stanley και ΑΧΑ
Σε άλλους, εκτός Ευρώπης, επενδυτικούς προορισμούς στρέφονται οι επενδυτές τελευταία, με τον όγκο συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 12 ετών.
Μπορεί η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων να παραπλανά τους επιφανειακούς παρατηρητές της αγορας, ωστόσο μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πραγματοποιούνται λιγότερες συναλλαγές ενώ καταγράφεται καθαρή εκροή κεφαλαίων στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στον FTSE Eurofirst 300 έχει υποχωρήσει στο 1,4 δισ. μετοχές, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2000.
Σύμφωνα με τον Peter Lenardos της RBC Capital Markets η απουσία λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση έχει οδηγήσει τους επενδυτές εκτός Ευρώπης, ενώ έχει απωθήσει και του μη Ευρωπαίους επενδυτές που πραγματοποιούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλακτικής δραστηριότητας.
Η επενδυτική βάση του γερμανικού χρηματιστηρίου, της Deutsche Boerse έχει μειωθεί στο 50% από 80% πριν από έναν χρόνο.
«Βρισκόμαστε σε ακραία χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ή θα πετύχουμε ή θα καταρρεύσουμε» δηλώνει η Karen Olney, της UBS, επισημαίνοντας ότι οι πελάτες της ελβετικής τράπεζας αύξησαν τις καθαρές πωλήσεις ευρωπαϊκών μετοχών τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο 3ετίας.
Την ίδια ώρα, οι traders επισημαίνουν ότι οι συναλλαγές πλέον καθυστερούν να πραγματοποιηθούν. «Η έλλειψη ρευστότητας κάνει την κατάσταση δύσκολη για τους επενδυτές και περιορίζει τη δυνατότητά τους να αλλάζουν το χαρτοφυλάκιό τους με τη συχνότητα που θα ήθελαν» δηλώνει ο Graham Secker της Morgan Stanley.
Τέλος, ο Mark Hargraves του Framlington European Fund της ΑΧΑ, ανέφερε ότι οι αγορές κινήθηκαν όλο αυτό το διάστημα με βάση την κρίση στην ευρωζώνη και τα μακροοικονομικά νέα και λιγότερο με βάση εταιρικών και χρηματιστηριακών ειδήσεων. Οι επενδυτές με μεγάλες ευρωπαϊκές θέσεις, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τυχόν αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους, δεδομένης της συνεχούς αβεβαιότητας για το εάν η Ισπανία και η Ιταλία θα προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης