Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Σεπτέμβριος έρχεται - Οι Ευρωπαίοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 ημέρες για να σώσουν την Ελλάδα και το ευρώ... προειδοποιούν ΒοfA, ΗSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Berenberg Bank

Ο Σεπτέμβριος έρχεται - Οι Ευρωπαίοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 ημέρες για να σώσουν την Ελλάδα και το ευρώ... προειδοποιούν ΒοfA, ΗSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Berenberg Bank
(upd3)"Ο Αύγουστος φεύγει... Ο Σεπτέμβριος έρχεται... Οι Ευρωπαίοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 ημέρες για να σώσουν την Ελλάδα και το ευρώ, τερματίζοντας την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη", προειδοποιούν 5 αναλυτές....
Σύμφωνα με σημαντική μερίδα παραγόντων της αγοράς, ο Σεπτέμβριος, με την έλευσή του, αποτελεί μια μικρογραφία, έναν μικρόκοσμο, όπου συνοψίζεται ο σχεδόν 3ετούς διάρκειας αγώνας των Ευρωπαίων ενάντια στην κρίση.
Κατά τους αναλυτές, οι επόμενες δύο εβδομάδες πιθανότατα θα στιγματιστούν από τη νέα δράση της ΕΚΤ, από ένα πιθανό αίτημα της Ισπανίας για χορήγηση βοήθειας και από τις αποφάσεις της τρόικας για το αν θα υπάρξει χαλάρωση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η ετημυγορία του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την έγκριση ή μη του ESM, αλλά και οι εκλογές στην Ολλανδία θα δώσουν το δικό τους στίγμα στο μείζον ερώτημα: Πως θα είναι η επόμενη μέρα για το ευρώ;   
"Οι αγορές φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πως έχει σημειωθεί πρόοδος", σχολιάζει ο Mickey Levy, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America. "Όταν μιλάς με τους Ευρωπαίους, σου εφιστούν πάντα την προσοχή για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη", σπεύδει να σχολιάσει.
"Μια απεριόριστη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων θα είναι ο απόλυτος καταλύτης, θα είναι ο παράγοντας εκείνος που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην πορεία της κρίσης. Μια απεριόριστη παρέμβαση της ΕΚΤ όχι μόνο θα οδηγήσει σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά μάλιστα θα τις διατηρήσει χαμηλά", εκτιμά ο Steven Major, της HSBC.
Μάλιστα ο Major εκτιμά πως για να κρατήσει η ΕΚΤ χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, θα απαιτηθούν από την πλευρά της παρεμβάσεις ύψους έως 7 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.
Η ΕΚΤ θα αποφύγει να θέσει στόχους και όρια για τη διακύμανση των ευρωπαϊκών spreads, προβλέπει ο Huw Pill της Goldman Sachs.
Από την πλευρά του, ο Joachim Fels, της Morgan Stanley, σημειώνει πως ακόμη κι αν το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει τον ESM, η θετική του αυτή ετυμηγορία θα συνοδευθεί από αυστηρούς όρους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μειώσουν την ικανότητα του Βερολίνου στο μέλλον να διεκδικήσει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.
"Με λίγη ευελιξία από την πλευρά της Γερμανίας, η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει τον Σεπτέμβριο", εκτιμά ο Christian Schulz, της Berenberg Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχουν μειωθεί περίπου στο 35%, έναντι 50% πριν από έναν περίπου μήνα. Αλλά ο Schulz προειδοποιεί: Οι πιέσεις προς την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα θα συνεχιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης