Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νοmura: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη - Ποιοι οι 4 λόγοι για τους οποίους οι διεθνείς αγορές αντέχουν πλέον τα ευρωπαϊκά σοκ...

Νοmura: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη - Ποιοι οι 4 λόγοι για τους οποίους οι διεθνείς αγορές αντέχουν πλέον τα ευρωπαϊκά σοκ...
Τη θέση πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί η πολυπόθητη σταθεροποίηση των αγορών εκφράζει στην τελευταία έκθεσή της η Nomura.
Παρά το γεγονός πως οι εντάσεις και οι αναταραχές, επί ευρωπαϊκού εδάφους, τροφοδότησαν σε μεγάλο βαθμό την αστάθεια των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, ο οίκος επισημαίνει πως υπάρχει ισχυρή απόδειξη πως πλέον τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν καταστεί εξαιρετικά "ανθεκτικά" απέναντα στα ευρωπαϊκά "σοκ".
Μάλιστα, οι κορυφαίοι αναλυτές της Nomura, Jens Nordvig και Charles St-Arnaud, απαριθμούν 4 λόγους για τους οποίους οι αγορές πλέον μπορούν να αντέξουν τυχόν νέα οικονομικά σοκ ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Ποιοι είναι όμως οι 4 λόγοι αυτοί; Οι δύο αναλυτές του οίκου αναφέρουν:
1) Τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTRO) κατόρθωσαν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης και χρεοκοπίας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης.
2) Πλέον η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί... παλαιά είδηση. Οι ανά τον κόσμο αναλυτές είχαν - στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών - πολύ χρόνο και αρκετές ευκαιρίες να μειώσουν ή να μηδενίσουν την έκθεσή τους στην Ευρωζώνη.
3) Τείνει να παγιωθεί πως ο οικονομικός αντίκτυπος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν θα λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, αντίστοιχες του μεγέθους της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.  
4) Υπάρχει η αντίληψη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται εδώ πως σε παρόμοια έκθεσή του, ο Bob Janjuah, έτερος αναλυτής της Nomura, προβλέπει πτώση έως 20-25% σε ορίζοντα τριμήνου για τον S&P 500.
Η πτώση αυτή θα σημάνει υποχώρηση του αμερικανικού δείκτη στα επίπεδα των 1.067 -1.060 μονάδων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η πτώση του S&P 500 έως 25%, θα συμβεί πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Κατά τον Janjuah, οι επενδυτές βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση αναδίπλωσης, ενόψει της έκβασης των εκλογών του Νοεμβρίου.
«Προσωπικά πιστεύω ότι τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να προετοιμαστούμε για μια σοβαρή και επικίνδυνη φάση την περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου. Σ' αυτή τη περίοδο περιμένω ο S&P 500 να υποχωρήσει έως 20% - 25%, στα χαμηλά του 2011 ή και πιο κάτω», δήλωσε ο Janjuah.
Αν ο S&P 500 επιδοθεί σε μια απότομη πτώση, συνεχίζει ο αναλυτής, το δολάριο θα είναι ο μεγάλος νικητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης