Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Τέσσερις λόγοι για να κρατήσετε μικρό καλάθι στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ - Δύσκολη η αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων - Εάν οι παρεμβάσεις είναι βραχυπρόθεσμες ανοίγει ο δρόμος για τα Eurobills (ευρω-έντοκα)

Nomura: Τέσσερις λόγοι για να κρατήσετε μικρό καλάθι στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ - Δύσκολη η αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων - Εάν οι παρεμβάσεις είναι βραχυπρόθεσμες ανοίγει ο δρόμος για τα Eurobills (ευρω-έντοκα)
Να κρατούν μικρό καλάθι σύστησε στους επενδυτές για την επικείμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο αναλυτής της Nomura, Jacques Cailloux, εν μέσω έντονης φημολογίας για το μέγεθος και το εύρος της παρέμβασης.
Σύμφωνα με τον Cailloux υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να είναι κανείς σκεπτικός για το ενδεχόμενο μαζικής παρέμβασης της ΕΚΤ:
-Η ΕΚΤ δρα υπό συνθήκες. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να καταφέρει να μειώσει τις αποδόσεις χωρίς οι χώρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
-Η ΕΚΤ ήδη έχει αναφέρει ότι θα παρεμβαίνει βραχυπρόθεσμα. Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις αποδόσεις.
-Η παρέμβαση της δεν θα βοηθήσει σε περίπτωση που οι γερμανικές αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
-Είναι αβέβαιο πως η ΕΚΤ θα θέσει στόχους για τα spread για κάθε χώρα ξεχωριστά. Πιθανόν να προσκρούσει σε νομικά εμπόδια εάν υπάρξει παρέμβαση χωρίς όρους.
Όπως προαναφέρθηκε, κανείς δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία άνευ όρων παρέμβαση σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η μόνη εφικτή λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν να καθοριστεί μία παρέμβαση modus operandi για τις χώρες που ζητούν βοήθεια, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η Nomura πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η ΕΚΤ θα έχει στόχο την απόδοση στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ισπανία. Στόχος της θα είναι να παρεμβαίνει σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με σκοπό να μειώσει το επιτόκιο κοντά στο refi rate. Μόνο έτσι μπορεί η πολιτική της να ταιριάζει σε κάθε χώρα, και να μην εκτείθεται παράλληλα η ΕΚΤ σε μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Cailloux.
Κατά μία έννοια, τέτοιου είδους παρέμβαση σε όλες τις χώρες μέλη θα είναι παρόμοια με τη δημιουργία των Eurobills. Αυτά αν και ήταν μέρος των συζητήσεων κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δεν υπήρξε κάποια απόφαση. Αλλά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη σύγκλιση στη διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης