Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Σύντομα η Πορτογαλία θα ζητήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης - Η ύφεση θα καλύψει όλη την ευρωζώνη - Εάν καθυστερήσουν ακόμη οι λύσεις η επόμενη μέρα της Ισπανίας και της Ιταλίας θα είναι δύσκολη

Nomura: Σύντομα η Πορτογαλία θα ζητήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης - Η ύφεση θα καλύψει όλη την ευρωζώνη - Εάν καθυστερήσουν ακόμη οι λύσεις η επόμενη μέρα της Ισπανίας και της Ιταλίας θα είναι δύσκολη
Να μπαίνει επισήμως σε φάση ύφεσης η ευρωζώνη και η Πορτογαλία να ζητά και δεύτερο πακέτο στήριξης, αναμένει μέσα στο επόμενο διάστημα η Nomura, σύμφωνα με τη νέα 32σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο Summertime Blues (καλοκαιρικά μπλουζ).
Σύμφωνα με την ίδια, η λιτότητα, η άμεση χρηματοπιστωτική απομόχλευση και η σφιχτή νομισματική πολιτική, θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για την εισαγωγή ενός πακέτου στήριξης της οικονομίας. Πριν από το τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα δούμε την Πορτογαλία να λαμβάνει και δεύτερο πακέτο στήριξης, χωρίς όμως να προχωρά σε PSI, ενώ η βρετανική οικονομία θα αποφύγει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής κρίσης λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.
Η αδύναμη ανάπτυξη και η συνταγή της λιτότητας που ακολουθούν οι πολιτικοί έχουν περιορίσει σημαντικά τις εναλλακτικές που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι κινούνται πολύ κοντά στο σημείο διάσπασης. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Nomura αναμένεται μεγαλύτερη δράση από την ΕΚΤ, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τις τράπεζες της Ισπανίας ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης θα περάσει και στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο, την ώρα που η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει επικίνδυνα, τα συμβατικά όπλα της ΕΚΤ έχουν αρχίσει και στερεύουν επικίνδυνα. Εάν η ΕΚΤ μειώσει κι άλλο το ποσοστό του επιτοκίου, τότε πραγματικά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα έχει στη διάθεση της μόνο την αγορά κρατικών ομολόγων, μια επιλογή όμως που βρίσκεται την αντίθεση της Γερμανίας, ή αλλιώς να προσφέρει πιο φθηνά δάνεια (LTROs), κάτι όμως που εκθέτει την τράπεζα σε κινδύνους.
"Είναι πολύ δυσάρεστο για τις αγορές, να γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες και η ΕΚΤ να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα", αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura προσθέτοντας μάλιστα ότι η επόμενη μείωση επιτοκίου αναμένεται τον Αύγουστο. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά η επιλογή αυτή δεν είναι αποδεκτή.
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, η αβεβαιότητα θα μειώσει τις επενδύσεις και την κατανάλωση από τη μεριά των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ σε περίπτωση που το ευρώ παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα πιθανόν να υπάρξει κάποια ώθηση στην παραγωγή, την οποία όμως θα δούμε πιθανότατα στις αρχές του 2013. Η υψηλή ανεργία θα επιμείνει, σύμφωνα με τη Nomura.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, όχι τόσο εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα εμπορεύματα, αλλά κυρίως λόγω της ανόδου της έμμεσης φορολογίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η άνοδος των τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι εντός του στόχου του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης