Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Μόνο με λίστα συγκεκριμένων επενδυτικών έργων η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

tags :
Eurogroup: Μόνο με λίστα συγκεκριμένων επενδυτικών έργων η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Δεν προσδιορίζεται το βάθος του χρόνου αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών
Υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα παραδώσει λίστα με συγκεκριμένα επενδυτικά έργα, για τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και οι θεσμοί, το Eurogroup άναψε χθες το πράσινο φως για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s).  
Αυτό προκύπτει από το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωζώνης, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης αυτών των κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το βάθος του χρόνου αυτών των διαπραγματεύσεων.
Εξουσιοδοτεί όμως τους θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία αυτής της πρότασης, προκειμένου «είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις».
Η τελευταία διατύπωση αναδεικνύει τον διάβολο που κρύβεται στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης των «19», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «BANKINGNEWS», το οποίο την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου μετέδιδε τα εξής: «Είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο η ελληνική πλευρά να κληθεί να παραδώσει στο Eurogroup λίστα με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές, επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα έσοδα από τα ANFA’s.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφορετική κατανομή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε δράσεις και επιχειρησιακά προγράμματα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να «απενταχθούν» κατά έναν τρόπο από αυτά, για να κουμπώσουν στη συνέχεια με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Για το 2020, οι εισπράξεις από αυτά τα κέρδη υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επειδή ακριβώς το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν αναφέρεται σε πλεόνασμα συγκεκριμένου έτους, ελληνικές πηγές διατηρούν ζωντανή την ελπίδα ότι η χρήση των κερδών για επενδύσεις μπορεί να ισχύσει και από αυτή τη δόση των 767 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης