Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan και μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Στα χέρια του ΥΠΕΞ η συμφωνία με τη Λιβύη, την ψηφίζει σήμερα (5/12) η Τουρκία

Προκλητικός ο Erdogan και μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Στα χέρια του ΥΠΕΞ η συμφωνία με τη Λιβύη, την ψηφίζει σήμερα (5/12) η Τουρκία
«Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Erdogan - Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα είπε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
(upd2) Τη συμφωνία με τη Λιβύη σπεύδει να ψηφίσει σήμερα Πέμπτη 5/12 η Τουρκία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εμμένει στις προκλητικές του δηλώσεις και μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης (4/12/2019), τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, στην εκπνοή του τελεσιγράφου του Νίκου Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μελέτα τη συμφωνία, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι το περιεχόμενό του «μνημονίου» είναι αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay, δήλωσε ότι η τουρκική βουλή θα ψηφίσει σήμερα τη συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ χθες ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις και υποθαλάσσιες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκική κυβέρνηση στη Βουλή
Ο Tούρκος πρόεδρος, μιλώντας χθες Τετάρτη 4/12 το βράδυ σε Τούρκους που ζουν στο Λονδίνο, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Αν και μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, η ομιλία του Τούρκου προέδρου σκιαγραφεί εν πολλοίς τις προθέσεις και τις διαθέσεις του.
«Υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια και ηρεμία στην Τουρκία.
Σήμερα η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 17 χρόνια.
Σήμερα η Τουρκία δεν επιτρέπει να ενεργοποιούνται εύκολα συνωμοσίες σε βάρος, μάλλον βάζει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Σήμερα η Τουρκία είναι μια γενναιόδωρη χώρα, δεν παρακαλά για μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παράσχει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει του εθνικού εισοδήματος της» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα με την οικονομία και τις υποδομές της αλλά και με το ισχυρό ναυτικό της, το οποίο όπως είπε, προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, είπε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δις δολάρια για τους περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
«Κάποιοι μας ρωτούν πότε θα φύγουμε από τη Συρία.
Η απάντηση μας σε αυτούς είναι «τι δουλειά έχετε εσείς εκεί;».
Ναι θα είμαστε εκεί και δεν θα φύγουμε, μέχρι να καθαρίσουμε τους τρομοκράτες.
Δεν έχουμε σχέδια για τα εδάφη της Συρίας, αυτοί που έχουν, θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία» τόνισε ο Erdogan, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας – Μ. Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε, κρατούν εδώ και 400 χρόνια.

Παράλληλοι μονόλογοι στο Λονδίνο - Συμφώνησαν ότι διαφωνούν  Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ήπιοι τόνοι αλλά με εμφανέστατο το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, επικράτησαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Το τελικό συμπέρασμα, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν πλήρως, εξάγεται από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Image
Το γεγονός βέβαια, ότι οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα τραπέζι παρουσία αντιπροσωπειών σε μια συγκυρία δύσκολη σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί ίσως και μια ευκαιρία για να πέσουν οι τόνοι.
Από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφουν με τέσσερις λέξεις την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο: Ανοιχτή, δύσκολη, αναγκαία και χρήσιμη.
Τα δύο κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν το μνημόνιο της Τουρκίας με την Λιβύη αλλά και το Μεταναστευτικό.
Και στα δύο, όπως μεταφέρουν το κλίμα, πηγές που έχουν γνώση, μάλλον, έγιναν παράλληλοι μονόλογοι των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός του ζήτησε με έναν έμμεσο τρόπο να δώσει εκείνος το κείμενο του μνημονίου, αν το έχει μαζί του καθώς η Λιβύη δεν ανταποκρίθηκε όταν το ζήτησε η χώρα μας, χωρίς βέβαια να υπάρξει απάντηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, το έκανε μάλλον χαριτολογώντας όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς τέτοιου είδους έγγραφα δίνονται δια της διπλωματικής οδού.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται για κίνηση, που δείχνει και την προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να μην συνεχιστεί η ένταση.
Το ίδιο περίπου κλίμα επικράτησε και στο Μεταναστευτικό.
Εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι αυτός εφαρμόζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άγκυρας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία από την πλευρά της, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν την εφαρμόζει και ότι στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των ροών.
Ενώ το ερώτημα που ετέθη από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αν οι λόγοι που δεν το εφαρμόζει είναι οικονομικοί ή γεωπολιτικοί, έμεινε μάλλον μετέωρο όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το όλο ζήτημα, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν, γι’ αυτό άλλωστε θα υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.
Καθίσταται, πάντως, φανερό ότι η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διακόψει την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Yavuz Celim Kiran, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο η «συμφωνία» με τη Λιβύη προκειμένου να κυρωθεί και επισήμως.
Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

Παναγιωτόπουλος (υπ. Εθνικής Άμυνας): Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα – Συμφωνήσαμε με τον Erdogan ότι διαφωνούμε

Την θέση ότι ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο Λονδίνο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα με τον Erdogan ότι διαφωνούμε.
«Η Τουρκία αυτήν την εποχή στα μάτια του λαού και των ηγετών της θεωρεί ότι «έχει πάρει τα πάνω της» κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που «λειτουργούσε» η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος.
Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό», καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς.
Μάλιστα «χαριτολογώντας» ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό «μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε»…» επεσήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
«Η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα».
«Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς «παίζει παιχνίδι» με το προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», είπε ο υπουργός, ο οποίος μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία».
«Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι «καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι», λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης.
Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ότι «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να «τρυπήσουμε» εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας».
«Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας.
Αρκετές φορές υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Καιρίδης: Δύσκολη η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan – Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, μεγάλη η απόσταση

Την θέση ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan ήταν δύσκολη και ότι επιβεβαίωσε ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις.
«Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, ήταν μια δύσκολη συνάντηση και η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη.
Οι Τούρκοι εμμένουν αλλά ο πρωθυπουργός εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια και ψυχραιμία, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, την ελληνική θέση.
Ήταν καλή η όλη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνάντηση με τον Ερντογάν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και προσέχθηκε.
Στη συνάντηση μίλησαν μόνο οι δύο, δεν μίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι σύμβουλοι.
Ο Ερντογάν κρατούσε σημειώσεις στα λεγόμενα Μητσοτάκη και στη συνέχεια ρώτησε τους Καλίν και Τσαβούσογλου για τις ελληνικές αιτιάσεις. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές, κράτησε 2 ώρες παρά ένα τέταρτο και είναι θετικό να υπάρχει αυτή η συζήτηση, χωρίς αυταπάτες, χωρίς υπερβολές και δραματοποιήσεις.
Πρόκειται για μια σκακιέρα και οι κινήσεις είναι μικρές και υπολογισμένες.
Αυτή η σκακιέρα θα συνεχιστεί» εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Καιρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.
«Η Τουρκία νιώθει απομονωμένη στην ανατολική Μεσόγειο, πιέζεται από τη μοιρασιά που γίνεται από τους υπόλοιπους που την αποκλείουν. Είναι κάτι με το οποίο δυσφορεί και επιχειρεί να το ανατρέψει, βρίσκοντας αδύναμους κρίκους» υποστήριξε ο κ.Καιρίδης.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan

Μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις Αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Image

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας.
Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Image

Στήριξη Trump σε Erdogan: Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια


Τη στήριξη του στην Τουρκία σε όλα τα μέτωπα προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι δύο ηγέτες είχαν έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης διήρκησε περίπου μισή ώρα.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια o Trump, με τον Erdogan είχε μια μη-προγραμματισμένη συνάντηση.
«Συζητήσαμε για τα πάντα, τη Συρία, τους Κούρδους, τα σύνορα.
Η ασφαλής ζώνη πάει πολύ καλά και γι' αυτό έδωσα τα εύσημα μου στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη Κομισιόν σε Ελλάδα, Κύπρο: Αναμένουμε την άμεση δημοσιοποίηση του συμφώνου Τουρκίας - Λιβύης

Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της.
Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Donmez (Τουρκία): Νέες μελέτες για εξορύξεις στη Ανατ. Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με Λιβύη

Αψηφώντας κάθε μήνυμα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κομισιόν, η Τουρκία επιμένει στη νομιμότητα του συμφώνου με τη Λιβύη που αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, δήλωσε σήμερα (4/12/2019) ότι η Τουρκία κάνει νέες μελέτες για έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στις θάλασσες της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας για την Ημέρα Διεθνών Ορυχείων στην Άγκυρα, ο Donmez δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη οι εταιρείας μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο Donmez προσθέτοντας πως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας συνέχισε: «Με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Donmez επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων.
«Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή «η αρχή της καλής γειτονίας, καθώς και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019.
Το διμερές "Μνημόνιο" μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές θαλάσσιο Δίκαιο, η αρχή της καλής γειτονίας και να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους.
Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Image

Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε πρόσφατα με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης