Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Σε θετική πορεία η Ελλάδα – Απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες

Eurogroup: Σε θετική πορεία η Ελλάδα – Απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες
Σε καλό δρόμη η Ελλάδα, εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
Την ικανοποίησή τους για την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα τονίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup για τη χώρα μας.
Παράλληλα η Ευρωομάδα καλωσορίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων θα στηρίξει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση: «Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου.
Χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει με άνεση το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.
Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο οποίος περιλαμβάνει δέσμη μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας.
Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης.
Θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Χαιρετίζουμε επίσης τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία.
Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την ηλεκτρονική ασφάλιση, δημοπρασίες.
Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιβεβαιώνουν την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων χρέους που εξαρτώνται από την πολιτική.
Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα ΑΜΕΡ και της μηδενικής μείωσης του επιτοκιακού περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωομάδα δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των ισοδυνάμων εισοδήματος ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018.
Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020».
Image
Σταϊκούρας: Το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του για τη θετική ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην έγκριση επιστροφής του ποσού των 767 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι: «Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί.
Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.
Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.
Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα  της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ελληνική οικονομία προχωράει».

Centeno: Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα


Αρκετά θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, του οποίου η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα αλλά και την έκθεση της Κομισιόν, που είναι αρκετά θετική» δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθούν και οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης που δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Για θετικές εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, αναφερόμενης στην έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
«Βλέπουμε θετικές εξελίξεις όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και τόνισε την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης