Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Έξι μακροοικονομικά θέματα που θα επηρεάσουν τις αγορές το 2020

tags :
Saxo Bank: Έξι μακροοικονομικά θέματα που θα επηρεάσουν τις αγορές το 2020
Ποια είναι τα θέματα τα οποία μπορούν να στηρίξουν ή να εκτροχιάσουν τις αγορές
Σε έξι θέματα τα οποία αφορούν την μακροοικονομική εικόνα της διεθνούς οικονομίας και θα επηρεάσουν τις αγορές το 2020 εστιάζει η Saxo Bank σε νέο report της.
Όπως αναφέρει ο Christopher Dembik, επικεφαλής της μονάδας μακροοικονομικών αναλύσεων της Saxo Bank, πρόκειται για τα ακόλουθα:

Ο θάνατος των ελευθέρων αγορών

Παρακαλώ θυμηθείτε ότι το QE δεν είναι QE.
Για να καθορίσει τον «κατεστραμένο» μηχανισμό νομισματικής μεταφοράς, η Federal Reserve έχει ήδη εισφέρει 324 δισ. δολάρια στην αγορά repo.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να το ξέρετε, αλλά αυτός είναι ο θάνατος των ελεύθερων αγορών.
Σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται οι κύριοι διαπραγματευτές.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων.
Με βάση τους υπολογισμούς μας, οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 80% του χρέους της Γερμανίας. Οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας οδήγησαν σε εσφαλμένη εκτίμηση, λανθασμένη κατανομή, εφησυχασμό και σιωπηρή μεταβλητότητα.
Αυτό συμβαίνει σαφώς στην αγορά συναλλάγματος, κυρίως στον «σταυρό» της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.
Τίποτα δεν μπορεί να μετακινήσει τον σταυρό και η τεκμαρτή μεταβλητότητα είναι σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ρευστότητα που θα είχε καταστροφικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες σε έναν κόσμο υψηλού χρέους.

Τι θα συμβεί εάν κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ η Elizabeth Warren

Πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τους ερχόμενους μήνες, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι λαϊκιστής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα πιο δημοφιλή trades το 2020 θα μπορούσε να είναι μια επιλογή πώλησης των προθεσμιακών συμβολαίων λήξης Μαρτίου 2020 του S&P 500.
Θα ήταν ο σωστός τρόπος για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο εκλογής της Warren (σε περίπτωση που κερδίζει στην Αϊόβα, το Νιού Χάμσαϊρ και την «Super Τρίτη») αλλά και ενάντια στους νέους δασμούς των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας εάν οι διαπραγματεύσεις εκτροχιαστούν.

Η «δύναμη» της παλιάς νομισματικής πολιτικής...

Η ανασκόπηση στρατηγικής της ΕΚΤ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πληθωρισμού και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται.
Πρόκειται για μια πολύ παλιά συζήτηση και υπάρχουν πολλές αντιφατικές απόψεις σχετικά με το θέμα.
Η ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του Draghi, φάνηκε υπέρ της συμπερίληψης των τιμών κατοικιών στον εναρμονισμένο δομικό πληθωρισμό αλλά, το 2018, η ΕΚ δεν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση αυτό λόγω της έλλειψης επικαιρότητας του νέου δείκτη OOH (Ower-Occupied Housing Index). Πιο βασικά, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αποσαφηνίσει τι σημαίνει πραγματικά ο στόχος του πληθωρισμού.
Θα μπορούσε να απαλλαγεί από τον στόχο για τον πληθωρισμό "κατώτερο, αλλά πλησίον" του 2% και θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, δηλαδή μια κλίμακα 1-3% για παράδειγμα.

.. με νέα προβλήματα να εμφανίζονται

Η αναθεώρηση του πλαισίου θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συμπεριληφθεί στον τρόπο λειτουργίας και η κλιματική αλλαγή.
Υπό αυτή την έννοια, η επιστολή της Lagarde προς το ΕΚ ήταν σαφώς σαφής: «Η αναθεωρημένη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ... θα αποτελέσει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα αειφορίας στο πλαίσιο του νομισματικού μας πλαισίου».

Οι οικονομολόγοι και η πιθανή ύφεση

Εάν η ύφεση δεν συμβεί το 2019, θα συμβεί το 2020 ... ή το 2021.
Πράγματι, είναι όλο και πιο περίπλοκο να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι οικονομικοί κύκλοι, εν μέρει εξαιτίας της «χρηματικοποίησης» (financialization) της οικονομίας.
Ωστόσο, εφόσον η μετατόπιση της αδυναμίας παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών είναι περιορισμένη, το βασικό μας σενάριο είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μικρό-κύκλου ανάκαμψης, τροφοδοτούμενης από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο μιας επέκτασης στο τέλος του κύκλου.

Η δραματική κατάσταση, κυρίως στην Κίνα, της αγοράς αυτοκινήτου

Το 2018, η αγορά αυτοκινήτων χτυπήθηκε σκληρά από τη λήξη των βασικών φορολογικών ελαφρύνσεων.
Το 2019, οι πωλήσεις μειώθηκαν λόγω των νέων προτύπων εκπομπών και της απόσυρσης των επιδοτήσεων των καταναλωτών για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Το 2020, η αγορά αυτοκινήτων θα παραμείνει υποτονική καθώς οι κίνδυνοι για την κατανάλωση και το παγκόσμιο εμπόριο θα παραμείνουν αυξημένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης