Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Μικτή εικόνα των risky assets - Οι επενδυτικές προτάσεις για το δ΄ τρίμηνο 2019

Πειραιώς: Μικτή εικόνα των risky assets - Οι επενδυτικές προτάσεις για το δ΄ τρίμηνο 2019
H Πειραιώς διατηρεί αμετάβλητες τις επενδυτικές θέσεις στις επιμέρους αγορές, με εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα αναδυομένων αγορών
Μικτή παρέμεινε η εικόνα των “risky assets” το Γ’ τρίμηνο του 2019, καθώς τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, εμπορικός πόλεμος,
επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αβεβαιότητα για το μέγεθος της βοήθειας από τις Κεντρικές Τράπεζες, παρέμειναν σε ισχύ, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυσή της για τις επενδυτικές προτάσεις στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Τον Αύγουστο, τα ομόλογα (πτώση των αποδόσεων) έστειλαν ένα αρνητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία, αποτυπώνοντας, έτσι, τον σκεπτικισμό των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Διατηρούμε αμετάβλητες τις επενδυτικές μας θέσεις στις επιμέρους αγορές, με εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα αναδυομένων αγορών, στα οποία η θέση μας υποβαθμίζεται σε αρνητική», τονίζουν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς:

- Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1.2% το Γ ́ τρίμηνο, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό (2,729.90) στο τέλος Ιουλίου, το οποίο, μετά από μια μικρή διόρθωση, ξαναπλησίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι οικονομικές εκπλήξεις των ΗΠΑ ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία συνέχισαν να υποχωρούν.
Οι αναλυτές αναμένουν μείωση των κερδών ανά μετοχή για τον S&P500, το τρίτο τρίμηνο και θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί από τον Ιούνιο του 2016.
Βέβαια, να τονίσουμε ότι, για τέλος έτους, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του δείκτη παραμένουν θετικές (+ 5.95%), αν και μειωμένες από την αρχή του χρόνου.
Οι δύο μειώσεις του βασικού επιτοκίου (Fed Funds rate) από την Fed στη διάρκεια του τριμήνου, καθώς και η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διατήρησαν τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα του Α ́ και Β ́ τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών και η αγορά αισιοδοξεί ότι θα γίνει το ίδιο και με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας στους διεθνείς κραδασμούς, η οποία υπερτερεί στην παρούσα συγκυρία έναντι αυτής των άλλων χωρών, μας οδηγεί να διατηρήσουμε ουδέτερη θέση στις μετοχές των ΗΠΑ, παρότι η σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις και πάλι υψηλά.
- Η οικονομία της Ευρωζώνης -όπως και του υπόλοιπου κόσμου- επιβραδύνει, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη περιορίζονται στο 0.9% το 2020 από 1.1% το 2019 και οι αρνητικές οικονομικές εκπλήξεις διατηρούνται.
Η ECB συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία μέσω της επανέναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και της μείωσης του deposit facility rate, προσπαθώντας να μετριάσει τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων.
Η κερδοφορία των εταιρειών του EuroStoxx έχει μειωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και αναμένεται πτώση κατά 0.7% και στο Γ ́ τρίμηνο του 2019.
Οι επιμέρους αποτιμήσεις βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο 17ετίας και είναι πιο ελκυστικές έναντι αυτών του S&P 500.
Ωστόσο, διατηρούμε την ήπια αρνητική θέση εν μέσω προβληματισμού για την οικονομία, καθώς η ασάφεια που υπάρχει για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit και μια επιθετική ρητορική ή στάση από πλευράς ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς, πιθανόν να λειτουργήσει επιβαρυντικά.
- Ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 2.3% το Γ ́ τρίμηνο, περιορίζοντας την υστέρησή του έναντι των άλλων μετοχικών δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών.
Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε ανάπτυξη 0.3% για το 2020 από 0.9% το 2019.
- Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές αναθεωρούνται πτωτικά -όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης βελτιώνεται το 2020.
Οι οικονομικές εκπλήξεις, αν και κάπως αρνητικές, παρουσιάζουν μικρότερη μεταβλητότητα σε σχέση με αυτή των ανεπτυγμένων χωρών.
Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία έχουν περιοριστεί, διατηρούν, όμως, σαφές προβάδισμα έναντι αυτών των ανεπτυγμένων αγορών.
Σημαντικός καταλύτης για τις μελλοντικές αποδόσεις τους είναι η πορεία του δολαρίου.
Διατηρούμε ουδέτερη θέση για τις μετοχές.
- Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας συνεχίστηκε και το Γ ́ τρίμηνο, καθώς είχαμε δύο μειώσεις επιτοκίων από την Fed, μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και ανακοίνωση νέου προγράμματος QE από την ECB και συνεχιζόμενη ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη και την έκβαση του εμπορικού πολέμου. Η πτώση των αποδόσεων καταδεικνύει τον σκεπτικισμό των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, ίσως, σε υπερβολικό βαθμό.
Στα κρατικά ομόλογα, η θέση μας παραμένει ήπια αρνητική για αυτά των ΗΠΑ, αρνητική για της Γερμανίας και υποβαθμίζουμε αυτά των αναδυομένων αγορών σε αρνητική. Στα εταιρικά ομόλογα, η θέση μας παραμένει ήπια θετικήγια τα επενδυτικής διαβάθμισης των ΗΠΑ και ουδέτερη για αυτά της Ευρωζώνης.
Στα υψηλής απόδοσης ΗΠΑ και Ευρωζώνης, η θέση μας παραμένει αρνητική και πολύ αρνητική αντίστοιχα, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ακριβές.
- Στα εμπορεύματα, η θέση μας παραμένει ουδέτερη λόγω της παρούσας δυναμικής του δολαρίου, της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη και της μη λύσης των θεμάτων, που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο.
Ο χρυσός, που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα εμπορεύματα, το Γ ́ τρίμηνο (+4.46%) παραμένει σε ουδέτερη θέση, λόγω των υψηλών αποτιμήσεων και της ανθεκτικότητας του δολαρίου από τη μία και από την άλλη το γεγονός ότι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο.
Στο πετρέλαιο, η θέση μας παραμένει ήπια αρνητική για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν στα εμπορεύματα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης