Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας μετά τη νέα πτώση στη Wall - Στο -1,05% και τις 23.135,23 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας μετά τη νέα πτώση στη Wall - Στο -1,05% και τις 23.135,23 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,45% στις 26.009 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (4/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω αναφορών ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,05% στις 23.135,23 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Honda υποχώρησαν κατά -5,21% και -0,45% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,58% και τις 6.606,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,73% στις 2.068,89 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -0,90%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,18% και τις 11.510,47 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,45% στις 26.009 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και China Overseas Land & Investment υποχώρησαν κατά -3,49% και -3,09% αντίστοιχα, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,23% στις 2.878,12 μονάδες.
Χθες (3/12) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι δεν έχει θέσει κάποια διορία για την εμπορικύ συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι «κατά κάποιο τρόπο, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μέχρι τις εκλογές».
Από την πλευρά του, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «δε θα θέσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ», για να προσθέτει ότι «η εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευθχεί έχοντας ως βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».
«Μέχρι οι δύο πλευρές να μειώσουν την έντονη ρητορική τους, οι αγορές θα συνεχίζουν να απομακρύνονται από την αρχική αισιοδοξία», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτής του DBS Group, προσθέτοντας ότι «ο εμπορικός πόλεμος θα αποτελέσει βασικό μοχλό του κλίματος στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες».
Όσον αφορά τον τομέα μακροοικονομικών στοιχείων, η Markit δημοσίσευσε νωρίτερα εντός της ημέρας τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών στην Κίνα για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε σημαντική άνοδος.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα καταγράψει οριακή άνοδος στις 51,2 μονάδες.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, καταγράφηκε άνοδος στις 53,2 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο και στους δύο κλάδους, ενώ οι εξαγωγές του κλάδου υπηρεσιών αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
«Η ανάκαμψη για την οικονομία της Κίνας συνεχίστηκε τον Νοέμβριο, καθώς η εγχώρια και εξωτερική ζήτηση βελτιώθηκαν», τόνισε ο διευθυντής μακροοικονομικών αναλύσεων του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι εμπορικές διαμάχες αποτελούν τον κύριο λόγο της οικονομικής επιβράδυνσης φέτος και θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης