Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παράταση για δύο χρόνια του Μηχανισμού Διακοψιμότητας και επαναφορά για ένα έτος αυτού της Ευελιξίας θα ζητήσει το ΥΠΕΝ

tags :
Παράταση για δύο χρόνια του Μηχανισμού Διακοψιμότητας και επαναφορά για ένα έτος αυτού της Ευελιξίας θα ζητήσει το ΥΠΕΝ
Εντός των ημερών η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δυο ελληνικά αιτήματα για την παράταση της ισχύος του μηχανισμού της διακοψιμότητας και την επαναφορά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας ο οποίος έπαψε να λειτουργεί τον περασμένο Απρίλιο μετά από σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για δυο σχήματα αμοιβής μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών της βιομηχανίας για την παροχή στο ηλεκτρικό σύστημα επάρκειας σε περιόδους υψηλής ζήτησης και από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος ευελιξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό αίτημα αφορά παράταση για δυο χρόνια του μηχανισμού της διακοψιμότητας και επαναφορά για ένα έτος του μηχανισμού της ευελιξίας, ώστε στο διάστημα αυτό να έχει ωριμάσει η νέα αγορά που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Target Model.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο μηχανισμός της ευελιξίας προβλέπεται να συνδυαστεί με τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης όταν αυτή θα είναι σε ισχύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΕΝ στα μέσα του 2020.

Στον «πάγο» ο μηχανισμός ευελιξίας από τον περασμένο Μάρτιο

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας που παρέχουν στο σύστημα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, είχε λειτουργήσει μόνο για λίγους μήνες στις αρχές του 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) και κατόπιν «πάγωσε».
Και τούτο διότι η Κομισιόν έκρινε ότι ο Μηχανισμός ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών γιατί δεν προέβλεπε συμμετοχή της ζήτησης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι πράγματι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Στο αίτημα για την επαναφορά του μηχανισμού προβλέπεται ότι το demand θα συμμετέχει με τη μορφή του aggregator όταν θα έχει τη σχετική δυνατότητα.
Σημειώνεται ότι στον μηχανισμό ευελιξίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Το πλαφόν της προσφερόμενης τιμής στις σχετικές δημοπρασίες είχε οριστεί στα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως.
Όσον αφορά τη διακοψιμότητα, ο υφιστάμενος μηχανισμός, με βάση την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2020. Η τελευταία δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου έγινε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης