Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Esper (ΥΕΘΑ ΗΠΑ) σε Τουρκία: Μην εμποδίζετε τους σχεδιασμούς τπυ ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τη Βαλτική

tags :
Esper (ΥΕΘΑ ΗΠΑ) σε Τουρκία: Μην εμποδίζετε τους σχεδιασμούς τπυ ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τη Βαλτική
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προτρέπει την Τουρκία να πάψει να προσκόπτει τους σχεδιασμούς της Συμμαχίας για την Πολωνία και τη Βαλτική
Να πάψει να εμποδίζει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία προέτρεψε την Τουρκία ο  M. Esper, απαντώντας στις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στη Συμμαχία προκειμένου να στηρίξει τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πριν από τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπουν εκείνοι (σ.σ.: οι Τούρκοι)» και πρόσθεσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό των μελών του YPG ως «τρομοκράτες» για να «σπάσει» το αδιέξοδο.
Ο κ. Esper κάλεσε την Άγκυρα να εστιάσει στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ επισημαίνοντας πως «το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα σχέδια αντίδρασης και δεν μπορεί να τα εμποδίζει με τις δικές της ανησυχίες».
«Η ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η ετοιμότητα της Συμμαχίας, σημαίνει να εστιάζεις στα σημαντικότερα ζητήματα, και το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Esper για να προσθέσει: «Δεν είναι όλοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν την ατζέντα τους (σ.σ.: των Τούρκων), δεν βλέπουν όλοι τις ίδιες απειλές που βλέπουν εκείνοι».
Σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, ο T. Erdogan επανέλαβε σήμερα (3/12) ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατές του μαχητές του ΥPG αλλά και το PKK.
«Η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως νωρίτερα τουρκική πηγή από τις Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας δήλωσε πως η Τουρκία δεν εκβιάζει τη Συμμαχία με το να απορρίπτει το αμυντικό του σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία και πως διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της Συμμαχίας.
Οι πρεσβευτές στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr«»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης