Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υπό απειλή τα 16.300 χλμ της Ελληνικής ακτογραμμής από τις περιβαλλοντικές αλλαγές

tags :
Υπό απειλή τα 16.300 χλμ της Ελληνικής ακτογραμμής από τις περιβαλλοντικές αλλαγές
Φορολογικά κίνητρα, προγράμματα ασφάλισης και πράσινη ανάπτυξη ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες
Οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές και ενδεχόμενα σεισμοί) θα είναι όλο και πιο συχνές στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ χαρακτηριστικό θα είναι το γεγονός ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 30 πόντους τα επόμενα χρόνια σκεπάζοντας με νερό παραλίες και ολόκληρα τμήματα του νομού Αττικής και άλλων περιοχών.
Ο ρόλος που καλούνται σε αυτό το περιβάλλον να δράσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες-παγκόσμια- είναι σημαντικός και δίνει απεριόριστες δυνατότητες στον κλάδο, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων στον άνθρωπο.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε μια προσπάθειά της να αναδείξει τα φαινόμενα αυτά, αλλά και να επισημάνει την ανάγκη προς τους πολίτες να είναι πανέτοιμοι, αλλά και ασφαλισμένοι έναντι των παραπάνω κινδύνων, οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή-φυσικές καταστροφές».
Μιλώντας ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα φαινόμενα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για όλους, ενώ θα επηρεάσει τόσο το ενεργητικό, όσο και το παθητικό των ασφαλιστικών ομίλων.
Σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ανασφάλιστοι και στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως από το 1993 έως και το 2018, έχουν αποζημιωθεί για καταστροφικά γεγονότα (φωτιές, πλημμύρες, σεισμοί) μόνο 24.000 περιπτώσεις και καταβλήθηκαν 348 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι μεν σημαντικό, αλλά θα ήταν πολύ υψηλότερο σε περίπτωση που το ποσοστό των ασφαλισμένων συμπολιτών μας ήταν μεγαλύτερο.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου, κάλεσε σε διάλογο την κυβέρνηση, η οποία διάκειται ευνοϊκά στα θέματα αυτά, σε διάλογο και ζήτησε την επεξεργασία των προτάσεών τους, προκειμένου σε περίπτωση μιας μεγάλης ζημιάς από σεισμό, οι Έλληνες να αποζημιωθούν από τους ξένους αντασφαλιστές και όχι από ένα κράτος που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Επανέλαβε την πρόταση για φορολογικά ή εποπτικά κίνητρα προκειμένου ένα τμήμα αυτών να αποτελέσει πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη του πλανήτη.
Μιλώντας για τις κλιματικές επιπτώσεις, ο επόπτης κέντρων Ερεύνης φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, τόνισε οτι:

- Οι πάγοι των πόλων συρρικνώνονται με τετραπλάσιους ρυθμούς.
- 30 πόντους θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας τα επόμενα χρόνια στις ακτογραμμές της Αττικής και μαζί θα χαθεί το Φαληρικό δέλτα, και ο Λαιμός της Βουλιαγμένης.
- Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με 16.300 χλμ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το 30%.
- Κάθε πόντος αύξησης του όγκου νερού της θάλασσας καταλαμβάνει 45 μέτρα στεριάς.

Ο καθηγητής της Γεωπεριβαλλοντολογικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωσταντίνος Συνολάκης, εκτίμησε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές στα επόμενα 80 χρόνια θα ξεπεράσουν παγκόσμια τα 800 δις ευρώ.
Η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Φοίβη Κουντούρη, σημείωσε ότι το κόστος των απωλειών από καταστροφές που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα αυξάνεται και υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Στην ίδια ημερίδα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος (ΔΣ της ΕΑΕΕ) αναφέρθηκε στην πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τους σεισμούς, ενώ η γενική διευθύντρια της Ένωσης κα Μαργαρίτα Αντωνάκη μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως ενημερώνουν τους πολίτες, συμβάλλουν στην πρόληψη των ζημιών, χρηματοδοτούν τις σχετικές έρευνες, αποζημιώνουν τους πληγέντες και φυσικά μπορούν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης