Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας, η νέα πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας, η νέα πρόκληση για το ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Κίνα είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό για το 2018, ενώ οι αμυντικές της δαπάνες για το 2019 ήταν κατά 7,5% υψηλότερες από εκείνες του 2018
Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια για να αντιμετωπίσει την απειλή που έθετε τότε η  Σοβιετική Ένωση για τα κράτη μέλη του, με την πάροδο αυτής μια νέα αναδύεται: οι νέες, αναδυόμενες στρατιωτικές δυνάμεις, με πρώτη την Κίνα, και είναι για το συμφέρον και την ασφάλεια των 29 μελών του σήμερα, η συμμαχία να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε αυτές.
Ιδιαίτερα η Κίνα συνιστά μια νέα απειλή και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg όταν δήλωσε στους εκπροσώπους της εκδήλωσης «NATO Engages» στο Λονδίνο, τον πρόδρομο της Συνάντησης ηγετών που ξεκινάει σήμερα Τρίτη το βράδυ, ότι για πρώτη φορά η Κίνα ήταν στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.
«Η άνοδος της Κίνας έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια για όλους τους συμμάχους. Υπάρχουν μερικές προφανείς ευκαιρίες αλλά και κάποιες προφανείς προκλήσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι έπρεπε να βρουν έναν «ισορροπημένο τρόπο» για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Κίνα.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας μετατοπίζει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και η συνολική άνοδος της Κίνας - η οικονομική άνοδος, η στρατιωτική της άνοδος - παρέχουν μερικές ευκαιρίες αλλά και κάποιες σοβαρές προκλήσεις», δήλωσε ο Stoltenberg στο Hadley Gamble του CNBC στο Λονδίνο.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η Κίνα έρχεται πιο κοντά σε μας, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές.
Την βλέπουμε στην Αφρική, στην Αρκτική, στον κυβερνοχώρο και η Κίνα έχει τώρα τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο», δήλωσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΝΑΤΟ, η Κίνα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο αμυντικό προϋπολογισμό το 2018.
Τον Μάρτιο, η Κίνα θέτοντας τις συνολικές αμυντικές της δαπάνες για το 2019 ήταν κατά 7,5% υψηλότερες από το 2018, αυξάνοντάς τις κατά 1,19 τρισεκατομμύρια γιουάν ή 177,61 δισεκατομμύρια δολάρια, με πολλούς να πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.
Παρόλα αυτά, είπε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για ένα «Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Κίνας», παρόμοιο με το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) που δημιουργήθηκε το 2002 για τη βελτίωση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την Κίνα.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από το Κογκρέσο να καταβάλει 718 δισεκ. δολάρια στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό του για το 2020, δηλαδή αύξηση 33 δισεκ. δολαρίων ή περίπου 5% σε σχέση με αυτό που το Κογκρέσο ενέκρινε για το οικονομικό έτος 2019, ενώ ο Stoltenberg σε δηλώσεις του στο CNBC χθες Δευτέρα 2/12, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλησε να «δημιουργήσει νέους αντιπάλους» και ότι «όσο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται μαζί, είμαστε ισχυροί και είμαστε ασφαλείς ... Είμαστε μακράν η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο».
Όπως το έθεσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Πρέσβειρα Kay Bailey Hutchison, η Κίνα είναι «...ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να το δούμε ξεκάθαρα.
Θέλουμε η Κίνα να είναι εχθρός;
Όχι, δεν το θέλουμε, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης