Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καθοριστική η συμβολή του «Ηρακλή» στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τον Γ. Ζαββό και κορυφαίους τραπεζίτες

Καθοριστική η συμβολή του «Ηρακλή» στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τον Γ. Ζαββό και κορυφαίους τραπεζίτες
Σύμφωνα με τους ίδιους το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο
Την ιδέα να ξαναγίνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο κέντρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου επανέφερε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Γιώργος Ζαββός Υφυπουργός Οικονομικών συμμετέχοντας σε ειδικό πάνελ για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.
Ο κ. Ζαββός μίλησε για τον Ηρακλή τη συστημική λύση που θα αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30 δισ. ευρώ που προωθεί το Υπουργείο θέτοντας στο τραπέζι κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.
 Πρόκειται για μια λύση που στηρίζεται στις αγορές, δεν επηρεάζει τους φορολογούμενους, δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, είναι καινοτόμα καθώς για πρώτη φορά χώρα χωρίς  επενδυτική βαθμίδα δίνει δυνατότητα στις τράπεζές της να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν χρηματοδότηση με τα ομόλογα του Ηρακλή.
Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συγκυρία που η οποία επιτρέπει αυτές τις εξελίξεις καθώς η αλλαγή της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών κάτι που φάνηκε από την πορεία της αγοράς ελληνικών ομολόγων αλλά και από το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων που συνοδεύουν πλέον το δανεισμό της χώρας.
Ο ίδιος σημείωσε πως το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει την απομείωση των κόκκινων δανείων θα βελτιώσει τα κεφάλαια των τραπεζών και την κερδοφορία τους. Κατόπιν της επιτυχία του Ηρακλή οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους δίνοντας δάνεια στην ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος ωστόσο έμεινε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής κεφαλαιαγοράς στην οποία θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις για να αντλούν ρευστότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που θα στοχεύουν σε ένα συνολικό rebranding του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς.
Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στόχο θα έχουν τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και την εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ώστε αυτό να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και να μπορέσει να καταστεί  ένα χρηματοοικονομικό κέντρο στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Στο ίδιο πάνελ με τον κ.Ζαββό συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του τραπεζικού συστήματος.
Το κοινό συμπέρασμα των παρεμβάσεων των κκ Γιώργου Ζανιά, πρόεδρου της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ήταν ότι η συμβολή του Σχεδίου "Ηρακλής" στη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι ουσιαστική.
Όπως τόνισαν τα κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών, θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δηλαδή στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.
Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν επίσης μεγάλη έμφαση στη νέα πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι η ψηφιακή του μετάβαση που θα το οδηγήσει στην νέα εποχή.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης