Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω νέων εμπορικών εντάσεων - Στο +0,18% ο DAX, απώλειες -1,72% για FTSE 100

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω νέων εμπορικών εντάσεων - Στο +0,18% ο DAX, απώλειες -1,72% για FTSE 100
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,61%
Μεικτά πρόσημα είχαν σήμερα (03/12/2019) οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη, εν μέσω των νέων εμπορικών εντάσεων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτιειών και τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε πτώση της τάξεως του -1,61% στις 398 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά +0,18% στις 12.988 μονάδες.
Image
Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι αποδυναμώθηκε στο -1,03% και τις 5.727 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά -1,72% στις 7.160 μονάδες.
Image
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη είχε πτώση της τάξεως του -0,2% στις 9.138 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο  δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά  +0,03% στις 22.736 μονάδες.
Image
Χθες (2/12) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους.
Image
Παράλληλα, η Εμπορικής Αντιπροσωεία των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 100% σε αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισ. δολ. ετησίως, ως αντίποινα για την επιβολή φόρου σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριποιούνται στη χώρα.
Image
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» τις απειλές των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι «στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, καθώς η Συμμαχία συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της, με την ατμόσφαιρα ωστόσο να μην είναι καθόλου εορταστική, καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Συμμαχίας.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Image
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -1,2% τον Σεπτέμβριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -1,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1%, έναντι ανόδου επίσης στο +0,1% τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,6% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε σταθερός.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στη Βρετανία για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος σε μηνιαία βάση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 45,3 μονάδες, έναντι 44,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 44,5 μονάδες.
Και οι τρεις τομείς του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψαν πτώση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο,με τους τομείς πολτικής μηχανικής και εμπορικών κτηρίων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Αντίθετα, η βραδύτερη μείωση της δραστηριότητας στον τομέα κατοικιών αντιστάθμισε τις συνολικές απώλειες του δείκτη PMI για τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τη στελέχωση στον κατασκευαστικό κλάδο κατέγραψε επίσης πτώση σε μηνιαία βάση, εν μέσω ασθενέσθερης ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου.
Όσον αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο υποδείκτης σημείωσε οριακές μεταβολές σε σχέση με τον Οκτώβριο, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών ανησυχιών
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/12) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τα εμπορικά «μέτωπα» που έχουν ανοίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,64% στις 23.379,81 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Nissen να υποχωρούν κατά -1,20% και -1,47% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Fanuc σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,99%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -2,19% στις 6.712,30 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,37% στις 26.348 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των AAC και Sunny Optical ενισχύθηκαν κατά +2,22% και +0,78% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,25% στις 11.531,58 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.884,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,55% και τις 9.657,65 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,38% στις 2.084,07 μονάδες, με τις μετοχή της SK Hynix να υποχωρεί κατά -2,24%, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2%, έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο 2%.
Οι κλάδοι μεταποίησης και υπηρεσιών είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η τριμηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +2,4% και +0,6% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -4,9%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργεας, φυσικού αερίου και νερού, και συγκεκριμένα στο -13,6%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +0,2%, δεχόμενες ώθηση κυρίως από τον τομέα διαρκών αγαθών, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις κυβερνητικές δαπάνες διαμορφώθηκε στο +1,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης