Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλή: Μέτρα ύψους 5,5 δις δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης

tags :
Χιλή: Μέτρα ύψους 5,5 δις δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης
Για κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των διαδηλώσεων κάνει λόγο η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής
Μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χιλής, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κοινωνικής κρίσης και των διαδηλώσεων που κρατούν εδώ και 47 ημέρες.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά – 3,4%, ποσοστό που είναι και το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την αύξηση των κρατικών δαπανών το 2020 κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύσεις 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διάφορα προγράμματα για τις υποδομές ύψους 525 εκατ. δολαρίων, ιδίως για την επισκευή σταθμών του μετρό του Σαντιάγο, που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από την έναρξη της κρίσης τη 18η Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ της Χιλής, το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας είναι ύψους 5,5 δις δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,4 δις δολάρια προορίζονται για την ανέγερση ή τη συντήρηση υποδομών.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αναθεώρηση προς τα κάτω της επίσημης πρόβλεψης του για την ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ (από 2% στις αρχές Νοεμβρίου) το 2019.
«Αυτοί δεν είναι απλά αριθμοί.
Σημαίνουν ότι χιλιάδες εταιρείες και θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης του προέδρου Pinera αναμένεται να «δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας την επόμενη χρονιά».
Σημειώνεται ότι στις διαδηλώσεις στη Χιλή που διαρκούν από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης