Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Think tank Triangle: Συστημα Ponzi ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου - Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας

tags :
Think tank Triangle: Συστημα Ponzi ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου - Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας
Think tank Triangle: Συστημα Ponzi ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου - Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας
Η κατάσταση στο Λίβανο επιδεινώνεται.
Στο σημερινό πολιτικό τοπίο, η επιδίωξη ταυτόχρονης καταπολέμησης της διαφθοράς δεν φαίνεται να είναι δυνατή.
Ο βουλευτής Gebran Bassil (Ελεύθερο Πατριωτικό Κκίνημα) ανακοίνωσε ότι όλα τα κορυφαία μέλη του κόμματός του θα δημοσιοποιήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Επίσης κατέθεσε νομοσχέδιο με στόχο την επαλήθευση των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, αρκετά εμπόδια θα καθιστούσαν αυτά τα μέτρα ανέφικτα (η απαλλαγή από το τραπεζικό απόρρητο απαγορεύεται από τον νόμο υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει ειπωθεί τίποτα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στα μέλη της οικογένειας των πολιτικών ηγετών κ.λπ.).
Στην πραγματικότητα, η διαφθορά στον Λίβανο δεν αποτελεί παραβίαση του νόμου.
Ο ίδιος ο νόμος τη δημιουργεί.
Για παράδειγμα, υπάρχουν φόροι εισαγωγής, τους οποίους κανείς δεν πληρώνει αφού ο νόμος παρέχει απαλλαγή στις 17 αναγνωρισμένες θρησκευτικές κοινότητες.
Επομένως, αρκεί να δηλώσει την  εισαγωγή ένα πρόσωπο από μία από αυτές τις κοινότητες για να αποφύγει την πληρωμή του φόρου.
Έτσι, το λιμάνι της Βηρυτού χάνει 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Η κρίση ρευστότητας, η οποία προκάλεσε το κίνημα διαμαρτυρίας της 17ης Οκτωβρίου, επιδεινώθηκε.
Οι τράπεζες επιτρέπουν μόνο αναλήψεις μετρητών σε λίρες Λιβάνου μέχρι το μέγιστο ποσό ίσο με 500 δολάρια ΗΠΑ την εβδομάδα.
Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Moody's και Standard & Poor's) έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Λιβάνου.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Riad Salamé, ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει 38 δισ. δολάρια σε αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά σύμφωνα με την Moody's, τα συναλαλγμαιτικά αποθεματικά του Λιβάνου δεν ξεπερνούν τα 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 28 Νοεμβρίου, ο Λίβανος πλήρωσε ευρωομόλογα που έληγαν αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αλλά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψει την επόμενη πληρωμή.
Η πιθανότητα ενός bail-in σε όλους τους λιβανέζικους τραπεζικούς λογαριασμούς αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Η προσωπική περιουσία του Πρωθυπουργού, Saad Hariri, βρίσκεται στο μικροσκόπιο.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Hariri έπρεπε να επιστρέψει αστρονομικά ποσά στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας.
Κανένας δεν φαίνεται να ξέρει τι έχει γίνει με αυτό το αδιανόητο ποσό χρέους.
Μια αγωγή ασκήθηκε εναντίον της προσωπικής τράπεζας του Hariri για να τον υποχρεώσει να επιστρέψει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε έναν από τους πελάτες του.
Το λιβανέζικο think tank «Triangle» θεωρεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου ως απάτη που επινόησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η Riad Salamé, για να μιμηθεί την επενδυτική απάτη του συστήματος Ponzi.
Σύμφωνα με τον Sami Halabi και τον Jacob Boswall, η ελκυστικότητα των τραπεζών του Λιβάνου οφείλεται στο υψηλό επιτόκιο που προσφέρουν σε καταθέσεις σε δολάρια.
Αλλά αυτό το επιτόκιο μπορεί να τιμηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συνεχής ροή νέων καταθέσεων.
Ένας στενός ηγέτης του αποθανόντος προέδρου Rafic Hariri, η Riad Salamé βρίσκεται στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου από το 1993 και γενικά θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους διοικητές των κεντρικών τραπεζών.
Το σύστημά του λειτουργεί μόνο επειδή ωφελεί τους ιστορικούς πολέμαρχους της χώρας.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από την Αλβανία τη δεκαετία του 1990.
Ωστόσο, η απάτη στην Αλβανία συνίστατο σε κατάχρηση κεφαλαίων που ωφελήθηκαν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στο Λίβανο σχεδιάστηκε για να ευνοήσει τους πολιτικούς ηγέτες, εις βάρος των φορολογουμένων.

Image


Image

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης