Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Προς αναθεώρηση της εξουσιοδότησης (mandate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

tags :
HellasFin: Προς αναθεώρηση της εξουσιοδότησης (mandate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
Τι αναφέρει σε report της η HellasFin, αναφορικά με πιθανή αλλαγή των «κανόνων» της ΕΚΤ
Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου στην ευρωζώνη.
Ο ονομαστικός σκαρφάλωσε στο 1% από το 0,70%, το χαμηλότερο των τελευταίων 3 ετών και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας από το 1,1% εκτινάχθηκε στο 1,3%, την υψηλότερη καταγραφή από τον Απρίλιο του 2013.
Οι ενδείξεις αυτές μπορούν να αποδοθούν σε πραγματικές ανατιμήσεις αλλά και σε μεθοδολογικές τροποποιήσεις στατιστικής μέτρησης.
Αναμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, δεδομένου ότι μειώνονται οι ενδεχόμενες πιέσεις προς την νέα πρόεδρο C.Lagarde για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Image
Η συνεχιζόμενη παραμονή του πληθωρισμού μακριά από τον καταστατικό στόχο του “χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%”, σε συνδυασμό με την εμφάνιση διχογνωμιών εντός του κυβερνητικού συμβουλίου, όπως προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, καθιστά επιτακτικό τον συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων.
Στην πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας υπό την προεδρία της κας C.Lagarde, άμεση προτεραιότητα της θα είναι η δημιουργία συναίνεσης και στα πλαίσια αυτά θα πρέπει μάλλον να αναμένουμε μια αναθεώρηση της εξουσιοδότησης (mandate) της κεντρικής τράπεζας, η οποία άλλωστε υπονοήθηκε σαν επικείμενη, στην πρώτη της ομιλία σαν προέδρου στις 22 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης