Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Millennium λόγω υψηλής μόχλευσης

tags :
Standard & Poor's: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Millennium λόγω υψηλής μόχλευσης
Ο δείκτης leverage ratio για τη Eurobank έφθασε στο 8,64%, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς στο 8,79%
Την αύξηση των κινδύνων, λόγω ενίσχυσης του δείκτη μόχλευσης, για Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς τονίζει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Σύμφωνα με αυτό το επίπεδο (ratio) μόχλευσης έχει αυξηθεί σημαντικά από τα τέλη του 2018 έως και τα μέσα του 2019 στις περισσότερες από τις τράπεζες των έξι περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Το leverage ratio ενισχύθηκε στις 27 από τις 39 τράπεζες, με τη μεγαλύτερη ενίσχυση να καταγράφεται για την ιταλική τράπεζα Iccrea Banca κατά 266 μονάδες βάσης και διαμόρφωση στο 6,15%.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες τονίζεται ότι το leverage ratio της Eurobank αυξήθηκε κατά 149 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 8,64%, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η αύξηση έφθασε στις 63 μονάδες βάσης και έφθασε στο 8,79%.
Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται και η RCB Bank με έδρα την Κύπρο, για την οποία η αύξηση ήταν 168 μονάδες βάσης στο 8,97%.
Για την Τράπεζα Κύπρου υπήρξε αύξηση 93 μονάδων βάσης στο 8,9%, ενώ για την πορτογαλική Millennium CPB η αύξηση ήταν 75 μονάδες βάσης στο 6,99%.
Αντίθετα για τη Citibank Holding καταγράφηκε πτώση κατά 42 μονάδες βάσης στο 9,74% και για την Bankinter κατά 31 μονάδες βάσης στο 4,82%.
Σημειώνεται ότι το leverage ratio εξάγεται συνυπολογίζοντας το δείκτη Tier 1 ως ποσοστό της συνολικής έκθεσης των τραπεζών.
Πρόκειται για δείκτη διαφορετικό από τον δείκτη CET1.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης