Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η Τουρκία – Αποχώρησε η Ελλάδα από τα εγκαίνια αγωγού – Τι δήλωσε ο Δ. Οικονόμου που αποχώρησε

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η Τουρκία – Αποχώρησε η Ελλάδα από τα εγκαίνια αγωγού – Τι δήλωσε ο Δ. Οικονόμου που αποχώρησε
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Erdogan - Σκληρή γλώσσα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διπλωματική ένταση
(upd3) Σε διπλωματικό επεισόδιο κατέληξε η επιμονή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην πολεμική ρητορική, που επιβεβαιώνει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συμφωνία με τη Λιβύη και την εμμονή στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, που εκδηλώθηκε με την αποχώρηση της αντιπροσωπείας  υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου  από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προκλητικά λεγόμενα Erdogan.
Ο έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας σε ελληνικά μέσα δήλωσε πως "είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Erdogan".
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα, Τούρκος αξιωματούχος τον ρώτησε αν συμβαίνει κάτι και ο ίδιος απάντησε ότι μετά από αυτά που άκουσε, πρέπει να αποχωρήσει.
Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε ότι το οξύμωρο είναι το ότι ο Tayyip Erdogan υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, όταν η ίδια η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια.
Αμέσως μετά την αποχώρηση ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη και ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι οι 2 πρώτες ώρες της εκδήλωσης κύλισαν ομαλά, χωρίς προκλήσεις, μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Τούρκος πρόεδρος, στο τέλος της εκδήλωσης.

 Η δήλωση Erdogan

Νωρίτερα o Erdogan είχε πει: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο.
Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της.
Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».
Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς.
Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

Υπ, Εξωτερικών: Κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου ο Erdogan

Η πολεμική ρητορική Erdogan απαντήθηκε και μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Με τον πλέον έντονο τρόπο καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Η αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.
Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χατζηδάκης: Ο  Erdogan ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και  την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία.
Δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό θέλουμε να είναι απολύτως σαφές», τόνισε μιλώντας στο 13ο συνέδριο της ΝΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της αποχώρησης του υφυπουργού, Δ. Οικονόμου, από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν πάλι προκλητικός.
 «Στην εκδήλωση ο κ. Erdogan ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Τασούλας: Ανιστόρητη και αγεωγράφητη η προκλητικότητα της Τουρκίας
 
Tην ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας δείχνει το σύμφωνο που υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη, τόνισε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,  Κ. Τασούλας.      
Ο κ. Τασούλας, ο οποίος  συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό το σύμφωνο αφ' ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας.
Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και αλλά πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού».
«Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη», συμπλήρωσε.  

Διπλωματικός μαραθώνιος

Εντός αυτού του πλαισίου  διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει η ελληνική πλευρά.
Συνολικά οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.
Οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθούν την Κυριακή (1/12/2019) στο Κάιρο.
Την Παρασκευή (29/11/2019)  την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε ο κ. Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες,ο Νίκος Δένδιας έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη (5/12) στην Λιβύη να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.
Παράλληλα η Αθήνα συνομιλεί με τις Βρυξέλλες και δρομολογούνται διαβήματα της Ε.Ε. στην Τρίπολη αλλά και την Άγκυρα.
Επίσης αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος αντιμάχεται με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης