Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β-» για την Τράπεζα Κυπρου - Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β-» για την Τράπεζα Κυπρου - Θετικό το outlook
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου με Β- και του θετικού outlook προχώρησε η Fitch
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου με Β- και του θετικού outlook προχώρησε η Fitch.
Η αξιολόγηση αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού, με τα κεφάλαια να επιβαρύνονται από το μεγάλο ύψος προβληματικών δανείων και την κερδοφορία να πιέζεται από τις προβλέψεις για επισφάλειες.
Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού θα συνεχίσουν να μειώνονται με σχετικά καλό ρυθμό, λόγω και του ιστορικού της Τράπεζας στη διαχείριση των NPEs.  
Οι αξιολογήσεις εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν το ισχυρό δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου και τη θέση της στην αγορά ως τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και επαρκή αποθέματα ρευστότητας.
Το θετικό σενάριο λαμβάνει υπόψη την προσδοκία μας ότι ο όγκος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσει να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Αυτό βασίζεται στην ιστορία της Τράπεζας Κύπρου στην ενεργητική αντιμετώπιση των NPEs, μεταξύ άλλων μέσω πωλήσεων, της συνεχούς εστίασης της διοίκησης στην επιτάχυνση του καθαρισμού της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και της καλής δυναμικής του κυπριακού λειτουργικού περιβάλλοντος, το οποίο πιστεύουμε ότι θα υποστήριζε περαιτέρω πωλήσεις.
Αυτό θα είναι θετικό για το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου, καθώς τελικά θα μειώσει την πίεση στο κεφάλαιο και την κερδοφορία από αυτά τα μεγάλα NPEs.
Η Τράπεζας Κύπρου κατόρθωσε να επιτύχει μείωση κατά περίπου 75% των αποθεμάτων NPEs από το τέλος του 2014 έως το τέλος του 3ου τριμήνου19, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του έργου Helix (τιτλοποίηση περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ NPEs τον Ιούνιο του 2019), σημαντικά μπροστά από τους εγχώριους συνομηλίκους . Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας παραμένει ασθενής.
Ο λόγος NPE εξακολουθούσε να είναι πολύ υψηλός στο 31% περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 (και αυξάνεται σε περίπου 40% όταν συμπεριλαμβάνονται τα αποκλεισθέντα περιουσιακά στοιχεία), αντανακλώντας το μέγεθος των αρχικών προβλημάτων της τράπεζας.
Η τράπεζα ανακοίνωσε δημόσια ότι διερευνά ενεργά λύσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, γεγονός που θα μπορούσε να συνεπάγεται τη διάθεση χαρτοφυλακίου NPES που υπερβαίνει τα 2 δισ. Ευρώ της ακαθάριστης λογιστικής αξίας. Εάν δεν υπάρξει λύση μεγάλης κλίμακας NPEs, η ποιότητα του περιουσιακού στοιχείου της BoC θα παραμείνει αδύναμη εάν η βελτίωση βασίζεται μόνο στη μείωση της οργανικής NPEs.
Στην εκτίμησή μας για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, εξετάζουμε επίσης την καλή ποιότητα των άλλων κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, τα οποία περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τοποθετήσεις στην ΕΚΤ (περίπου 20% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019).
Ο δείκτης  CET1 της τράπεζας (συμπεριλαμβανομένου του πλήρους αντίκτυπου του ΔΠΧΑ 9) ήταν 13,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.
Η βελτίωση κατά το 2019 υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια τροποποίηση στον κυπριακό νόμο που άλλαξε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας, από μια καλύτερη κανονιστική μεταχείριση και τη συναλλαγή Helix, η οποία οδήγησε σε χαμηλότερα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το κεφάλαιο παραμένει σε υψηλό κίνδυνο από σημαντικά ανεπανόρθωτα περιουσιακά στοιχεία.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, τα NPEs και τα αποκλεισθέντα περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ακίνητα) ήταν ένα υψηλό 1,9x πλήρες κεφάλαιο CET1.
Αυτό εκθέτει την Τράπεζας Κύπρου σε μεταβολές στην αγορά ακινήτων και σε κινδύνους εκτέλεσης στη στρατηγική αποστράγγισης της τράπεζας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης