Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ» - Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ» - Θετικό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ» με θετικό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ» με θετικό το outlook.
Όπως αναφέρει η Fitch το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Antonio Costa κέρδισε για δεύτερη συνεχή τετραετή θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου (2019).
Το κόμμα θα κυβερνήσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας και χωρίς την επίσημη στήριξη προηγούμενων αριστερών συμμάχων, αλλά η μεγαλύτερη εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει την απαραίτητη υποστήριξη.
Μια πρώτη δοκιμασία για τη σταθερότητα της κυβέρνησης θα είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2020 στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι βασικές υπουργικές θέσεις έχουν αλλάξει ελάχιστα και η Fitch αναμένει ευρεία συνέχεια στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Η οικονομική ανάπτυξη διατηρήθηκε ικανοποιητικά, κατά μέσο όρο 2% στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης 1,2%.
Η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και μια ανθεκτική αγορά εργασίας αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των αδυναμιών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Η Fitch προβλέπει τώρα ότι η πορτογαλική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2019.
Για τα έτη 2020 και 2021 προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% και 1,9% αντίστοιχα.
Οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό.
Το ανθεκτικό οικονομικό σκηνικό ενίσχυσε τα φορολογικά έσοδα και τις κοινωνικές εισφορές, ενώ οι δαπάνες περιορίστηκαν λόγω της μείωσης των δαπανών για τόκους και της εκτέλεσης των κεφαλαιουχικών δαπανών.
Μετά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 20% 0,4% του ΑΕΠ, η Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2019 θα φθάσει το 0,1% του ΑΕΠ. κάτω από τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης κατά 0,2%.
Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στοχεύει στην επίτευξη ισορροπημένου προϋπολογισμού έως το τέλος του 2020, μέσου ύψους πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων περίπου 3% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και δημόσιου χρέους στο 100% του ΑΕΠ έως το 2023.
Ωστόσο, η απουσία ενός τελικού προϋπολογισμού για το 2020 (που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της πρότασής του) αφήνει κάποια αβεβαιότητα ως προς τα μέτρα.
Η βιωσιμότητα του χρέους της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί.
Η ενεργή διαχείριση του χρέους βοήθησε στη μείωση του κόστους των τόκων, στην επιμήκυνση των προθεσμιών λήξης, στην εξομάλυνση του προφίλ εξαγοράς του χρέους και στη διαφοροποίηση της βάσης των επενδυτών.
Τον Οκτώβριο, η Πορτογαλία προέβη σε πρόωρη αποπληρωμή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης.
Ο καθαρισμός των τραπεζικών ισολογισμών συνεχίζεται, με το μερίδιο των NPEs σε 8,9% το 2ο τρίμηνο19 (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών), από 10,1% στα τέλη του 2018 και μέγιστο 20,1% στα μέσα του 2016.
Ωστόσο, οι προοπτικές των χαμηλών επιτοκίων και ο ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τραπεζικός τομέας αποτελούν ένα δύσκολο περιβάλλον για την κερδοφορία των τραπεζών.
Η ιδιαίτερα ανοιχτή οικονομία της Πορτογαλίας την αφήνει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και ο αντίκτυπος της ανεπαρκούς ανάπτυξης της ευρωζώνης προβλέπεται να ωθήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2019 μετά από έξι συναπτά έτη μέτριων πλεονασμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης