Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τις προκλήσεις» μετά τον διάπλου αμερικανικών πολεμικών σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας

tags :
H Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τις προκλήσεις» μετά τον διάπλου αμερικανικών πολεμικών σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προέτρεψαν σήμερα τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα που το Πεκίνο θεωρεί «προκλητικές»,
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προέτρεψαν σήμερα τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα που το Πεκίνο θεωρεί «προκλητικές», μετά τον διάπλου δύο αμερικανικών πολεμικών σε περιοχή πολύ κοντά σε νησιά τα οποία η κινεζική κυβέρνηση διατείνεται πως αποτελούν αναπόσπαστο και «αδιαμφισβήτητο» τμήμα της επικράτειάς της, πράγμα που αμφισβητούν γείτονές της οι οποίοι επίσης τα διεκδικούν.
Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοτίου θεάτρου επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού επισήμανε ότι οι κινήσεις των δύο αμερικανικών πλοίων παρακολουθούνταν μόνιμα.
«Προτρέπουμε [τις ΗΠΑ] να σταματήσουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες για να αποφευχθούν απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε εκπρόσωπος της διοίκησης του νοτίου θεάτρου επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού.
Τα δύο πλοία πέρασαν την Τετάρτη και την Πέμπτη από τα ύδατα αυτά, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ριάν Μάμσεν.
Η κίνηση καταγράφηκε σε μια περίοδο που η ένταση ανεβαίνει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στη διμερή σχέση  η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται από τον εμπορικό πόλεμο, τις αμερικανικές κυρώσεις, την κρίση στο Χονγκ Κονγκ και τις εξελίξεις στη σχέση της Κίνας με την Ταϊβάν.
 



Η πλοίαρχος Μάμσεν, εκπρόσωπος του έβδομου στόλου του αμερικανικού ΠΝ, διευκρίνισε ότι τα δύο πολεμικά πέρασαν από τα Νησιά Παρασέλ και στον Ύφαλο Μιστσίφ. Επρόκειτο για το προηγμένο σκάφος παράκτιων επιχειρήσεων μάχης USS Gabrielle Giffords και για το αντιτορπιλικό USS Wayne E. Meyer, που αμφισβήτησαν τους κινεζικούς περιορισμούς με την επίκληση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος των πλούσιων σε πόρους υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και έχει δημιουργήσει τεχνητά νησιά όπου έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές μονάδες της. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ όμως διεκδικούν τμήματα της θαλάσσιας περιοχής.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ συναντήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Μπανγκόκ με τον κινέζο ομόλογό του Ουέι Φενγκχέ κεκλεισμένων των θυρών, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου. Ο Ουέι ζήτησε από τον ομόλογό του οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να πάψουν να κάνουν επιδείξεις δύναμης και να «μην προκαλούν και κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα», σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους. Ο Έσπερ από την πλευρά του επανέλαβε την κατηγορία πως το Πεκίνο καταφεύγει σε τακτικές «πειθαναγκασμού και εκφοβισμού για να προωθεί τους στρατηγικούς στόχους του» στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης