Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ' 3μηνου 2019 της Εθνικής - Στα 3,90 ευρώ η τιμή στόχος

tags :
JP Morgan Cazenove: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ' 3μηνου 2019 της Εθνικής - Στα 3,90 ευρώ η τιμή στόχος
Η σύσταση της JP Morgan Cazenove για την Εθνική είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 146 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με πτώση 24% σε επίπεδο τριμήνου εξαιτίας της one off επίδρασης από την διάθεση της Εθνικής Πανγαία.
Εντούτοις, όπως επισημαίνει η JP Morgan Cazenove τα μεγέθη της Εθνικής είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, με ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές.

Τι νέο υπάρχει

Τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 40% σε επίπεδο τριμήνου (πριν από τις ετήσιες συνεισφορές ΛΕΠΕΤΕ στα 36 εκατ.).
Αυτό μεταφράζεται σε ROE 10,2% για το τρίτο τρίμηνο, με υποκείμενη απόδοση ROA 0,9%.
Ο δείκτης CET 1 Pro-forma ήταν στο 13,4% είναι αυξημένος κατά 80 μ.β., εξαιτίας της αποτίμησης των ομολόγων και των κερδών.
Το TBVPS είναι 6,24 ευρώ, αυξημένο κατά 6%.

Τι εντυπωσίασε περισσότερο

Οι κυριότερες τάσεις κερδοφορίας δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει αποτελεσματικά το σχέδιο μετασχηματισμού, με την JP Morgan Cazenove ναεπισημαίνει ότι όλες οι γραμμές δείχνουν μια σταδιακή βελτίωση το τρίτο τρίμηνο.
Ο NII υποχώρησε στο τρίμηνο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης χονδρικής από την έκδοση Tier 2 (περίπου 3 εκατ. ευρώ το μήνα) και χαμηλότερα έσοδα από τίτλους για τις πωλήσεις ομολόγων, ενώ ο NII από τον δανεισμό σημείωσε αύξηση, παρέχοντας κάποια αντιστάθμιση.
Τα τέλη βελτιώθηκαν επίσης, ενώ ο εξορθολογισμός του κόστους συνεχίζεται με την έναρξη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου να αποδίδει καρπούς και ο εγχώριος CIR βελτιώθηκε σε 57% από 65% πέρυσι.
Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η Εθνική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα NPEs κατά 4 δισ. ευρώ και να επιτύχει περαιτέρω μείωση κατά 0,3 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο για να επιτύχει το στόχο για το 2019, ενώ  ο αρνητικός σχηματισμός συνεχίζεται σε όλα τα τμήματα.
Με θετική εξέλιξη την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής, η διοίκηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιταχύνει τη μείωση των ΝΡΕ.

Προοπτικές

Οι τάσεις κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας είναι πάνω από τις προσδοκίες της, σύμφωνα με τη JP Morgan Cazenove, με σταθερά λειτουργικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με υψηλότερα τα κέρδη από τις συναλλαγές.
Όσον αφορά το μέλλον, η διοίκηση αναμένει να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η υπογραφή συμφωνίας αναμένεται στις αρχές του 2020, η οποία αποτελεί βασική δυνητική στήριξη του κεφαλαίου.
Η μετοχή διαπραγματεύεται στο 0,5x σε όρους Ρ/Β του 2020 και 8,9x σε όρους Ρ/Ε και 7,6% RoTE το 2022e.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης