Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ, η αύξηση της Lamda και τα τελευταία αποτελέσματα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ, η αύξηση της Lamda και τα τελευταία αποτελέσματα
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν αρκετά αποτελέσματα και μάλιστα μετοχών με ιδιαίτερο βάρος στο ΧΑ, όπως των τραπεζών, τα οποία οι επενδυτές θα αποτυπώσουν σήμερα, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Lamda θα δημιουργήσει μεταβλητότητα στη μετοχή.

Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με άνοδο καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα στις ξένες αγορές στο άνοιγμα. Καλή κίνηση από Εθνική, Coca Cola και Alpha Bank. Η Lamda όπως αναμενόταν υποχωρεί σημαντικά.

FTSE 25: Η μεγάλη επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Εκεί που της αξίζει. Χθες γράφαμε στο κλείσιμο πως για τη στήλη είναι μετοχή για τον FTSE 25. Φεύγει η Cenergy. Δεν μπήκε η Autohellas αν και πιστεύουμε πως θα μπορούσε να μπει καθώς υπάρχουν και άλλες με χαμηλή αποτίμηση.

Η ΕΥΔΑΠ με αποτίμηση 781 εκατ. ευρώ ήταν εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης και ήταν μέσα η Cenergy που βγήκε με 253 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ με 271 εκατ. ευρώ, η Fourlis με 282 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ με 366 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ με 505 εκατ. ευρώ και άλλες αρκετές. Μία εταιρεία αδάνειστη, μία εταιρεία με καλή κερδοφορία και προοπτικές που θα μπορούσαν υπάρξουν αν άλλαζε λίγο το μοντέλο διοίκησης και δεν ήταν τόσο… κρατικό. Δηλαδή ήταν η πεμπτουσία της στρέβλωσης.

Μάλιστα η μετοχή προσφέρθηκε και με καλή αποτίμηση λόγω των πιέσεων που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Οι αλλαγές στους δείκτες θα ισχύσουν από Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μπαίνουν οι μετοχές των Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy, ενώ αφαιρούνται Παπουτσάνης, AS Company και MLS Πληροφορική.

AEGEAN: Σύμφωνα με τη Beta η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές τα κέρδη του 2019 και η μερισματική απόδοση είναι στο 7%. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τη Eurobank τα αποτελέσματα ήταν λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεών της λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων, ενώ τα νούμερα επηρεάστηκαν και από το λογιστικό πρότυπο 16.

Η Optima Bank διατυπώνει εκ νέου τη σύσταση συσσώρευσης για τη μετοχή και σημειώνει πως παραμένει στις κορυφαίες της επιλογές για επένδυση σε περαιτέρω ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία. Με βάση της εκτιμήσεις της η μετοχή διαπραγματεύεται 8 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης και σε discount 37% έναντι των εταιρειών χαμηλού κόστους και με 10% έναντι όλων ομοειδών, το οποίο δείχνει πως υπάρχει περιθώριο ανόδου έναντι της τρέχουσας τιμή.

EUROBANK: Καλά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 56 εκατ. ευρώ και να είναι σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή παίζει με 0,6x TBV.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Beta ήταν τα κέρδη των 146 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε και παίζει με 0,48x ΤΒV. Η Eurobank πάντως αναφέρει πως τα δημοσιευμένα κέρδη των 171 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων. Η διοίκηση ανέφερε πως εξετάζει την επιτάχυνση της μείωσης των NPE προκειμένου να καθαρίσει γρηγορότερα τον ισολογισμό της χωρίς να δημιουργήσει dilution στους μετόχους.

LAMDA: Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου μας έχει απασχολήσει αρκετά στο πρόσφατο παρελθόν. Η διάθεση μετοχών από τον όμιλο Λάτση κοντά στα 7 ευρώ έδειχνε κατά την άποψή μας ότι η τιμή της αύξησης θα ήταν χαμηλότερη. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη πορεία της μετοχής η οποία κινήθηκε προς τα 8 ευρώ, μας έδειχνε ότι ίσως γινόταν υψηλότερα.

Τελικά η αύξηση θα γίνει στα 6,7 ευρώ ανά μετοχή ήτοι με καλό discount έναντι του χθεσινού κλεισίματος. Το discount αυτό μειώνεται στο άνοιγμα της συνεδρίασης καθώς η μετοχή υποχωρεί άνω του 6% με καλό όγκο συναλλαγών.

INTRACOM: Τα αποτελέσματα, αυτή η ενημέρωση τέλος πάντων που έδωσε η εισηγμένη, δείχνουν πως μπορεί να πετύχει στο σύνολο της χρήσης τα EBITDA που έχει δώσει ως εκτίμηση. Η μετοχή ξεκίνησε με άνοδο άνω του 1% με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης