Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στόχος η ταχύτερη μείωση των NPEs - Τι είπε για ΛΕΠΕΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στόχος η ταχύτερη μείωση των NPEs - Τι είπε για ΛΕΠΕΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική
Ο Παύλος Μυλωνάς δεσμεύτηκε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσει χωρίς διάχυση (dilution) των μετόχων
Η μείωση των κόκκινων δανείων ταχύτερα από τον αρχικό προγραμματισμό είναι ο βασικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς, στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση των μεγεθών εννεαμήνου της ελληνικής τράπεζας.
Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι η ΕΤΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά τα οικονομικά της μεγέθη αποτελούν ένα ακόμη βήμα που δείχνουν ότι επέρχεται ομαλοποίηση.
Σημείωσε  ότι στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων να προχωρήσει γρηγορότερα απ’ όσο προγραμματίζονταν αρχικά.
Σε αυτό συνεισφέρει η υψηλή κάλυψη στα NPEs καθώς και οι συστημικές εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν εμπροσθοβαρή υλοποίηση του πλάνου, σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Στους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΤΕ εντάσσονται η βελτίωση της κτηματογοράς και η μείωση των spread στα ομόλογα.
Άλλωστε στο εννεάμηνο του 2019 υπήρξε περιορισμός των NPEs συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. προέρχονται από πωλήσεις δανείων.
Ο Παύλος Μυλωνάς δεσμεύτηκε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσει χωρίς διάχυση (dilution) των μετόχων και τόνισε ότι η Εθνική βρίσκεται μπροστά από τους στόχους στη διαδικασία.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια επισημάνθηκε ότι υπάρχει βελτίωση κατά 80 μονάδες βάσης με τον δείκτη CET 1 στο 16,8% με βάση τα στοιχεία τριμήνου.

Οι εξελίξεις για ΛΕΠΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική

Ο Π. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ.
Υπενθύμισε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης απαιτούσε να πληρώνει η τράπεζα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν συζητήσεις με την νυν κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση.
Το ποσό αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς ωστόσο να πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων στο σύνολο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κεφαλαιακό χτύπημα.
Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική εκτίμησε ότι δεσμευτικές προσφορές θα υπάρχουν τον Ιανουάριο.
Η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία αρχές του 2020 και στη συνέχεια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για το τίμημα ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανό το κεφαλαιακό όφελος να υπερβεί τις 110 μονάδες βάσης που ήταν η εκτίμηση όταν ξεκίνησε η πρώτη διαδικασία πώλησης που δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης