Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες λόγω αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες λόγω αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό
ΑΓΟΡΑ: Είπαμε, μόνες οι τράπεζες δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Πρέπει να βάλουν κι άλλες εταιρείες πλάτη. Έχουν βάλει 2-3 ακόμα αλλά χρειάζονται παραπάνω και ένα καλύτερο μείγμα ειδήσεων. Μέχρι σήμερα έχουμε τα μάκρο της χώρας, το σχέδιο Ηρακλής και κάποιες ανακοινώσεις για αυξήσεις κεφαλαίου ή εκδόσεις ομολόγων.

Νέα όμως που να δημιουργήσουν προοπτική δεν έχουμε. Δείτε τον δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς, που οι εισηγμένες αναρτούν τα νέα τους. Μερικές αγορές ιδίων μετοχών, κάποια αποτελέσματα που δεν ενθουσιάζουν και η ροή είναι ανά ώρα. Τι να λέμε…

Φθηνές μετοχές έχει η αγορά, όπως άλλωστε έχει και ακριβές. Η επιθυμία να πάνε καλύτερα τα χαρτιά στην τρέχουσα χρονική συγκυρία ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλη. Είναι και εκείνα τα ξένα που επηρεάζονται τόσο από τις εμπορικές συνομιλίες και η δική μας αγορά πέφτει πάλι στην περίπτωση.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Από την άλλη τι 900 μονάδες τι 895. Για εμάς το θέμα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στην οικονομία που θα μπορούσε η αγορά να πάει 1.500 μονάδες. Δείτε που είναι τα ξένα και που είμαστε εμείς. Τι συζητάμε τώρα για 10-20 μονάδες;

Σήμερα υποχώρησε όπως αναμενόταν λόγω της πορείας των ξένων αγορών. Υπάρχουν και καλά βραχυπρόθεσμα κέρδη που κάποιοι ίσως να επέλεξαν να κατοχυρώσουν. Κάποιες μετοχές συνεχίζουν να δείχνουν αδυναμία, χωρίς κατά τη γνώμη μας να υπάρχει σημαντικός λόγος. Εκεί εστιάζουμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες 2,4% έκλεισε η Alpha Bank και έμεινε με καλούς πωλητές που ήθελαν να δώσουν 580 χιλ. τεμάχια. Με πωλητές 188 χιλ. τεμάχια έκλεισε η Eurobank, αλλά με μικρές απώλειες.

ΔΕΗ: Χάνει μερίδιο όπως αναμενόταν από την αύξηση των τιμολογίων. Νομίζουμε όμως πως οι αναλυτές το περίμεναν και μάλλον περιμένουν ακόμα χαμηλότερο μερίδιο αγοράς για την εισηγμένη. Εδώ το στοίχημα είναι να μπορέσει η διοίκηση να κόψει τις ζημιές. Τότε τα 720 εκατ. ευρώ αποτίμησης, ίσως να είναι λίγα. Αλλά δεν το προεξοφλούμε από τώρα…

ΕΧΑΕ: Να έχει κάνει η αγορά 40% και βάλε από την αρχή του έτους και τα κέρδη να αναμένονται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο εννέαμηνο. Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να περιμένουν καλύτερο τζίρο το 2020 δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο ελκυστικό p/e με βάση τα κέρδη της επόμενης χρήσης.

Η αποτίμηση των 270 εκατ. ευρώ είναι υψηλή για τη μετοχή αφού τα κέρδη είναι ελάχιστα. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα πάλι υψηλό είναι το p/e. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε κινήσεις ενίσχυσης των εσόδων και των κερδών.

Η μετοχή «παλεύει» με τον κινητό των 200 ημερών. Έχει καλή στήριξη λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στα 4,30 ευρώ. Η Κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να στηρίξει την κεφαλαιαγορά και να την αναβαθμίσει. Το νομοσχέδιο που θα έρθει πρώτο το 2020 θα είναι αυτό της κεφαλαιαγοράς.

FOURLIS: Μας αρέσει το business αλλά δεν θεωρούμε πως είναι φθηνή. Η κερδοφορία είναι εξαιρετικά χαμηλή για μία αποτίμηση 280 εκατ. ευρώ. Θέλουμε καλύτερη κερδοφορία καθώς η αποτίμηση είναι στα 281 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Και εδώ κάποιοι μπορούν να πουν ότι τα κέρδη είναι χαμηλά, το p/e υψηλό κ.α. Βέβαια μία εισηγμένη με 6,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και με χαμηλό τραπεζικό δανεισμό, τέτοιες ταμειακές ροές και με τέτοια μερίδια αγοράς, δεν μπορεί εύκολα να τη δημιουργήσει κάποιος. Δείτε τους ισολογισμούς άλλων ανταγωνιστών.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Αυτή η εισηγμένη αποτιμάται 58 εκατ. ευρώ και πιστεύουμε πως αξίζει πολλά παραπάνω. Άντε να πάει κάποιος να φτιάξει του μύλους που έχει ή τα λιμάνια της. Τι να λέμε τώρα. Κι όμως η μετοχή δεν έχει και ιδιαίτερη παρουσία στο ταμπλό. Σε αυτό βέβαια φταίνε και οι βασικοί μέτοχοι που δεν επικοινωνούν το έργο τους. Άλλοι με λιγότερο μας βομβαρδίζουν κάθε τόσο με τις προοπτικές τους.

ΚΑΤΑΡΖΗΣ: Κάποιοι αγοράζουν στα 8 ευρώ εδώ και μέρες. Τσάμπα η μετοχή ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα. Άλλος όμιλος και αυτός. Με τεράστια ξενοδοχεία, εργοστάσια με προϊόντα από τα καλύτερα στον κόσμο κ.α. Στα 117 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση του ομίλου να είναι εξαιρετικά χαμηλή, τι τιμή θα έδιναν κάποιοι αναλυτές αν την «παρακολουθούσαν» όπως άλλες.

ΕΥΔΑΠ: Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις με τη μετοχή να γράφει χαμηλό στα 7,29 ευρώ. Για τη στήλη είναι φθηνή και θεωρούμε πως μπορεί να δει και πάλι τα 8 ευρώ και κάτι ακόμα και αν πάει και λίγο χαμηλότερα. Για τη στήλη είναι μετοχή για τον FTSE 25.

ΑΔΜΗΕ: Επίσης φθηνή μετοχή, αλλά είπαμε. Τα 2,25 ευρώ είναι μάλλον βουνό και οι αγοραστές δεν μπορούν να το κατακτήσουν. Κάποια στιγμή όμως θα γίνει και αυτό. Πάντως δε δικαιολογείται στο κλείσιμο σήμερα να θέλουν να πουλήσουν 40 χιλ. τεμάχια στα 2,18 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προχωράει η εξυγίανση, θα φτάσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών και στην τελική γραμμή. Δεν θέλουμε και τεράστια κέρδη για να είναι ελκυστική μία εισηγμένη με αποτίμηση κάτω από 370 εκατ. ευρώ. Την ταλαιπωρούν εδώ και καιρό οι μεγάλες πωλήσεις, αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

JUMBO: Με όγκο έπεσε στο κλείσιμο και έγραψε χαμηλό ημέρας στα 17,95 ευρώ. Οι απώλειες στο 2,97% και ο όγκος στις 153 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης