Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Σημάδια ζωής στην Ευρωζώνη - Βελτιώνονται οι προοπτικές της ανάπτυξης το 2020

tags :
Morgan Stanley: Σημάδια ζωής στην Ευρωζώνη - Βελτιώνονται οι προοπτικές της ανάπτυξης το 2020
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να περικόψει περισσότερο τα επιτόκια αλλά θα συνεχίσει το QE
Η μέτρια ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο και η χαλάρωση της πολιτικής θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη αλλά ακόμη σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ελαφρά, όχι όμως να φτάσει το στόχο, με την ΕΚΤ να μην αναμένεται να περικόψει περισσότερο τα επιτόκια αλλά θα συνεχίσει το QE.
Η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει μετρίως πιο υποστηρικτική.
Αυτό αναφέρει η Morgan Stanley στο δελτίο της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και στο ειδικό κεφάλαιο για την Ευρωζώνη, το οποίο τιτλοφορείται ως "Ζώνη του ευρώ: Σημάδια της ζωής.
Όπως αναφέρει, η οικονομία βρίσκει και πάλι ρυθμό, αλλά ως επί το πλείστον παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των εμπορικών εντάσεων.
Αν και οι εμπορικές εντάσεις αρχίζουν να υποχωρούν δεν πρόκειται να απομακρυνθούν εντελώς και παραμένουν ένας κίνδυνος καθοδικών πιέσεων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέτρια ανάκαμψη παγκοσμίως.
Με τη σειρά της, αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί πολύ σταδιακά από το 1ο τρίμηνο.
Η Morgan Stnaley αναμένει ότι θα παραμείνει κάτω από την τάση στον ορίζοντα πρόβλεψης.
Τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα τροφοδοτούνται μέσω: της πρόσφατης δέσμης μέτρων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης του QE και της μείωσης των επιτοκίων της Fed.
Αυτό θα πρέπει να κρατήσει τις νομισματικές, πιστωτικές και οικονομικές συνθήκες επεκτατικές και, μαζί με μια μετριοπαθή δημοσιονομική ώθηση στην περιοχή, να παρέχει κάποια στήριξη στην οικονομία.
Με τη σειρά του, αυτό θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα και να μειώσει τους κινδύνους.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, καθώς οι προθέσεις προσλήψεων έχουν επιδεινωθεί.
Έτσι, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι απίθανο να ξανακερδίσει την ορμή γρήγορα, υποδηλώνοντας μάλλον βαθμιαία ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Βέβαια, η χαμηλότερη αβεβαιότητα θα στηρίξει τη ζήτηση.
Οι καμπύλες πληθωρισμού θα παραμείνουν κάτω από το στόχο.
Τόσο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο βραχυπρόθεσμα - εν μέρει λόγω της μείωσης της αρνητικής συμβολής του ενεργειακού κλάδου.
Η βασική υπόθεση της Morgan Stanley είναι ότι η μειωμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, θα πρέπει να στηρίξει σε κάποιο βαθμό την αύξηση των μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης