Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού - Η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου αποκαθίσταται, οι καταθέσεις επιστρέφουν

Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού - Η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου αποκαθίσταται, οι καταθέσεις επιστρέφουν
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό του 2020 επεσήμανε ότι άμεσα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αποπληρωμή του ΔΝΤ
Για ένα προϋπολογισμό που δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, που καταρτίστηκε σε συνθήκες εντεινόμενης προσπάθειας για την πλήρη κανονικοποίηση της οικονομίας σε εξωτερικό περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτηση του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.
«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει, με σταθερό αλλά ιεραρχημένο βηματισμό, στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης και της ισχυροποίησης».
Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αποπληρωμή μέρους των δανείων από το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο σχέδιο «Ηρακλής» επισημαίνοντας ότι έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίσημη γνωμοδότηση.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι σταδιακά αποκαθίσταται η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου αλλά και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα.

Τα οικονομικά επιτεύγματα 

Ο κ. Σταϊκούρας κάνει ειδική αναφορά και στα επιτεύγματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τονίζοντας ότι:
Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
• Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
• Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
• Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.
• Προχωρήσαμε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
Επιπροσθέτως, παρατείνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
• Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
• Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
• Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις, που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Προχωρήσαμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, διαδικασία η οποία άμεσα ολοκληρώνεται.
• Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
• Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα αναγνωρίζεται».

Οι στόχοι του προϋπολογισμού
 
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων, όπως: 
1. Η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς το ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%.
Ενώ η επίδοση του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019.
Τουλάχιστον διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως συνηγορούν και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με όλα τα συστατικά της μεγέθυνσης, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές αλλά κυρίως τις επενδύσεις να εμφανίζουν θετικό, αρκετά σημαντικό πρόσημο.
2. Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
Το σχέδιο «Ηρακλής» έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίσημη γνωμοδότηση.
Ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.
3. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω:
• Της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν «λιμνάζουν».
• Της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, υπο-εκτελείται.
• Της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που παραμένουν σταθερά υψηλές.
• Και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης, μετά τη συρρίκνωση των προηγούμενων ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης